Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Počinje suđenje Miroslavu Miškoviću pred Apelacionim sudom - | K-013 Portal

Počinje suđenje Miroslavu Miškoviću pred Apelacionim sudom

sudjenje miroslavu miskovicu, miroslav miskovic

Pred Apelacionim sudom u Beogradu danas treba da počne glavni pretres u drugostepenom postupku protiv vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića i ostalih optuženih u tom slučaju.

Apelacioni sud je, nakon što je u septembru prošle godine razmatrao žalbe na prvostepenu presudu Miškoviću i ostalim optuženim, odlučio da otvori glavni pretres u drugostepenom postupku i sam izvede ključne dokaze neophodne za donošenje pravosnažne presude.

Pretres odnosno, drugostepeno suđenje, biće održano u odnosu na sve optužene, među kojima su Miškovićev sin Marko, kao i vlasnik "Nibens grupe" Milo Đurašković.

Glavni pretres pred Apelacionim sudom zakazan za 10, 11, 14, 15. i 16. jun.

Pretres je javan, ali će odluka, odnosno presuda biti objavljena naknadno, nakon što bude napisana.

U septembru je ovaj sud sedam dana razmatrao žalbe na drugu prvostepenu presudu vlasniku "Delta holdinga" i ostalim optuženim, kada je zaključio da mora sam da izvede određene dokaze neophodne za donošenje odluke.

Apelacioni sud sada treba da donese pravosnažnu odluku, pošto je prvostepenu presudu već jednom ukidao.

Na razmatranju je druga prvostepena presuda Miroslavu Miškoviću i ostalim optuženim izrečena u martu 2019. godine u Specijalnom sudu u Beogradu.

Tom presudom je Miroslav Mišković osuđen na dve i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara zbog pomaganja sinu Marku da utaji porez po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća, od 320,3 miliona dinara.

Apelacioni sud je ranije potvrdio presudu kojom su Mišković i ostali pravosnažno oslobođeni optužbi za nanošenje štete putarskim preduzećima u Srbiji, ali je ukinuo deo presude koji se odnosio na utaju poreza i naložio da mu se suđenje ponovi.

Osim Miroslava Miškovića u ovom slučaju njegov sin Marko osuđen je na godinu dana kućnog zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara.

Njegovo preduzeće "Mera Invest" D.O.O presudom, koja se razmatra, obavezano je da uplati 320 miliona dinara u budžet države Srbije na ime neizmirenih poreskih obaveza.

Vlasnik "Nibens grupe", koji je učestvovao sa Miškovićima u poslu sa putarskim preduzećima Milo Đurašković, osuđen je na jedinstvenu kaznu od četri godine i tri meseca zatvora i novčanu i kaznu od šest miliona dinara zbog utaje poreza, kao i zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica u slučaju oštećenja kruševačke Fabrike maziva (FAM).

Sud je takođe Đuraškovića obavezao da na ime protivpravne imovinske koristi stečene po osnovu neizmirenog poreza na kapitalni dobitak fizičkog lica, uplati u budžet Republike Srbije oko 142 miliona dinara, u roku od 30 dana od dana pravnosnažnosti presude.

Ostali optuženi dobili su kazne od osam meseci do tri godine zatvora.

Miškovići i Đurašković kao i još četiri okrivljena su zbog nedostatka dokaza istom odlukom Apelacionog suda tada pravosnažno oslobođeni optužbi za zloupotrebe s putarskim preduzećima, zbog čega su bili prvobitno uhapšeni u decembru 2012. godine.

Protiv Miškovića, Đuraškovića, kao i još osam optuženih, krivični postupak je pokrenut krajem 2012. godine zbog sumnje da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra i utajili porez.

Tada su bili uhapšeni i posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, pošto su položili višemilionska jemstva u evrima.

Nakon izricanja druge prvostepene presude u martu 2019. godine, sud im je posle skoro sedam godina vratio pasoše.

Njima je blokiran veliki deo imovine, ali "Delta holding" radi.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.