Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Predata prva tužba protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma - | K-013 Portal
tuzba protiv nato zbog osiromasenog uranijuma, tuzba protiv nato

Predata prva tužba protiv NATO zbog osiromašenog uranijumaDanas je u Višem sudu u Beogradu podneta prva tužba protiv NATO u ime oficira, vojnika, policajaca i ratnih rezervista obolelih od kancera, a koji su boravili na Kosovu i Metohiji tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Tužbu je podnela Advokatska kancelarija Aleksić iz Niša, a advokat Srđan Aleksić rekao novinarima da je korišćenjem osiromašenim uranijumom povređeno pravo na život građana Srbije koji žive na KiM, kao i svima koji žive na Kosmetu, ali i na jugu Srbije.

''Posebno kod Pljačkovice, udaljene 2,5 km od centra Vranja, kao i još pet sela u opštinama Bujanovac i Preševo za šta je i NATO priznao da je bačeno najviše osiromašenog uranijuma. Tamo i danas živi mnogo naših ljudi i veliki broj je oboleo'', kazao je Aleksić.

On je dodao da očekuje odgovor na tužbu do jula ove godine.

Naglasio je da uz svaku tužbu njegovih klijenata postoji lekarska dokumentacija i izveštaji, kao i izveštaj veštaka sudske medicine koji potvrđuju uzročno-posledičnu vezu osiromašenog uranijuma i oboljevanja od kancera.

Takođe, precizno je u tužbi navedeno za svakog klijenta na ko kojoj je teritoriji i u kojem vremenskom periodu je bio na KiM 1999. godine.

On je kazao da će postupak voditi po po principu koji je vodio italijanski advokat Fiorea Tartalje sa kojim je zajedno radio na optužnicama i koji je deo njegovog tima.

Prema njegovim rečima, Tartaljevi klijenti su bili italijanski vojnici koji su 1999. na KiM proveli 30 dana, a nakon godinu dana su oboleli od kancera.

Nakon tužbe dobili su pravo na novčanu naknadu i besplatno lečenje.

Kazao je i da će Tartaljevi dokazi, kojima je dobio 181 slučaj, biti na raspolaganju i u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Vranju, s obzirom da, kako je naveo, ima nameru da pokrene svih pet tužbi i vidi kakav će biti stav suda, kao i da li će predstavnici NATO pakta odgovoriti na tu tužbu.

Kao jedan od mogućih problema, Aleksić navodi plaćanje sudske takse u iznosu od 73.000 dinara ističući da se neki klijenti imaju troškove od 4.000 evra za lekove na mesečnom nivou.

U Italiji je, kaže Aleksić, skupštinska komisija utvrdila uzročno-posledičnu vezu između bačenog osiromašenog uranijuma i oboljevanja italijanskih vojnika, kao i odluku da bez obzira na novčana primanja mogu da pokrenu tužbu za naknadnu štete koja je besplatna i bez plaćanja sudske takse.

Kaže da su u tužbi predložili odlaganje plaćanja sudskih taksi i oslobađanje od plaćanja uz obrazloženje da sa svojim materijalnim primanjima klijenti nisu u mogućnosti da ih plate i da to onemogućavanja našim građanima pristup pravdi.

Aleksić navodi da su predložili da taj spor bude rešen putem medijacije, ukoliko NATO bude želeo da razgovara, a ako ne, kako kaže, tu je sud.

Upitan kako to kod nas može da se dokaže, Aleksić kaže da smo bili u istoj pravnoj poziciji i pravnom položaju, a da je šteta od osiromašenog uranijuma ista kod italijanskih i kod naših vojnika.

''Radi se o nekoliko vrsta kancera, pre svega leukemiji, kanceru štitne žlezde, grla, mozga, kostiju i još nekoliko kancera koji su specifični po tome što ih izaziva osiromašenih uranijum'', naveo je Aleksić i dodao da je to dokazala i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) sa sedištem u Lionu.

Aleksić je naveo da je nakon istraživanja uzročno-posledične veze između trovanja osiromašenim uranijumom i oboljevanja od kancera u telima vojnika pronađen metal posle 1999. godine.

U Srbiji postoji i presuda Okružnog suda iz 2001. koja je detaljno objasnila gde je NATO bombardovao koristeći osiromašeni uranijum.

''Na Srbiju je bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma, odnosno, na KiM i na jugu Srbije'', kazao je Aleksić ističući da je to ogromna količina osiromašenog uranijuma i zračenja, a najviše je bačeno u okolini Peći, Prizrena, Uroševca i Đakovice.

Kazao je i da će Tartaljevi dokazi, kojima je dobio 181 slučaj, biti na raspolaganju i u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Vranju, s obzirom da, kako je naveo, ima nameru da pokrene svih pet tužbi i vidi kakav će biti stav suda, kao i da li će predstavnici NATO pakta odgovoriti na tu tužbu.

''Naši građani moraju da budu u jednakom položaju kao građani Italije. Još jedna presuda koja nam ide u korist je presuda suda u Strazburu, koja se odnosi na član 2 Povelje - Pravo na život'', rekao je Aleksić.

Precizirao da postoje već dve presude, jedna u Turskoj, druga u Velikoj Britaniji, kada su njihovi građani imali problem sa jonizujućim zračenjem, a prema kojima se država obavezuje da plati nadoknadu štete jer im je povređen pravo na život.

Aleksić je ranije izjavio da se njegovoj kancelariji do sada obratilo oko 2.000 klijenata zbog tužbe protiv NATO i da su dostavili medicinsku dokumentaciju.

On je, takođe, naveo da će visina oštete biti precizirana tokom sudskog postupka, ali da smatra da je minimum 100.000 evra i više.

(Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.