Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Prvoslav Davinić pravosnažno oslobođen u još jednom slučaju - | K-013 Portal

Prvoslav Davinić pravosnažno oslobođen u još jednom slučaju

prvoslav davinic, sud

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio Prvoslava Davinića optužbi da je zloupotrebio službeni položaj 2005, prilikom prodaje viška naoružanja vojske SCG preduzeću iz Podgorice.

Takođe, Davinić, nekadašnji ministar odbrane SCG, i general Milun Kokanović pravosnažno su oslobođeni i optužbi da su zajedno zloupotrebili službeni položaj prilikom kupovine stana načelniku Generalštaba Vojske SCG Ljubiši Jokiću.

Tom odlukom odbijena je žalba tužilaštva i potvrđena druga prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu kojom su Davinić i Kokanović oslobođeni optužbi.

Davinić je oslobođen optužbi da je 2005. godine preduzeću "Jugoimport-mont" iz Podgorice pribavio imovinsku korist u iznosu od 1.617.686 američkih dolara, a Srbiji naneo imovinsku štetu u tom iznosu.

Tužilaštvo je smatralo da su zbog toga sva novčana sredstva ostvarena prodajom naoružanja morala da se uplate na poseban predračun u okviru konsolidovanog računa trezora Narodne banke Srbije.
Davinić je u poslednjih desetak godina pravosnažno oslobođen po tri optužnice - za takozvanu aferu "Pancir", zatim za stanove namenjenih "Kobrama" i stan za namenjen jednom oficiru, a i dalje mu je u toku suđenje u slučaju poznatom kao "satelit".

On je dobio pravosnažnu uslovnu osudu, u slučaju poznatom kao "barkasa", povodom optužbi da je 2005. godine Crnoj Gori poklonio vojni brod barkasa vredan oko 3,6 miliona dinara i tako, prema stavu suda, oštetio budžet državne zajednice.

Daviniću je u tom slučaju odlukom Apelacionog suda u Beogradu izrečena uslovna osuda od osam meseci zatvora s rokom provere od tri godine, dok je Republika Srbija je radi ostvarivanja imovinsko-pravnog zahteva upućena na parnicu.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.