Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Sud: Predsednik Udruženja veterana OVK Hisni Gucati u pritvoru u Ševeningenu - | K-013 Portal
Hisni Gucati, sud u Hagu, Hag, Seveningen, Kosovo

Sud: Predsednik Udruženja veterana OVK Hisni Gucati u pritvoru u ŠeveningenuSud za zločine OVK u Hagu potvrdio je da je predsednik Udruženja veterana OVK Hisni Gucati smešten u sudski pritvor u Ševeningenu, nakon što je danas uhapšen u Prištini.

Gucati je, po saopštenju, optužen za „krivična dela protiv pravosuđa, odnosno zastrašivanje svedoka, odmazde i povrede tajnosti postupka, prema Krivičnom zakonu Kosova“.

Kada će Gucati prvi put biti izveden pred sudiju u Hagu biće objavljeno „u najskorije vreme“, saopštio je sud.

Ranije večeras, Tužilaštvo suda za zločine OVK u Hagu saopštilo je da je Gucati uhapšen po njegovom nalogu.

Iz saopštenja portparola tužilaštva Kristofera Beneta proizlazi da je sudija za prethodni postupak, uz nalog za hapšenje, dao i nalog za Gucatijevo prebacivanje u Hag.

Gucati je predsednik Udruženja veterana OVK kojem su proteklih dana, kako je tvrdio, nepoznate osobe dostavljale velike količine poverljivih dokumenata sa zaglavljem Specijalizovanih veća Kosova, što je zvaničan naziv suda u Hagu.

Pre tri dana, tužilac Džek Smit upozorio je da će krivično goniti sve koji odaju identitet svedoka ili objave informacije koje bi mogle otkriti ko su svedoci.

U saopštenju, Smit je tada Udruženje veterana OVK optužio da se „više puta upustilo u aktivnosti“ koje su, kako veruje, „usmerene na miniranje dolične primene pravde“.

Iz Smitovog saopštenja proizašlo je da je Udruženje veterana OVK poverljive dokumente dostavljalo novinarima na Kosovu, koji su, međutim, odbili da ih objave ili su ih vratili sudu u Hagu.

Tužilac je naglasio da su mnogi novinari na Kosovu „jasno rekli kako takve aktivnosti miniraju vladavinu zakona i kurs pravde“.

Smit je naznačio da su novinari shvatili da bi „sudelovanje u deljenju takvih informacija moglo da predstavlja krivično delo po Krivičnom zakoniku Kosova“.

„Specijalizovano tužilaštvo je posvećeno istrazi i krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili takva krivična dela, uključujući otkrivanje identiteta lica koja bi mogla da budu pozvana na sud ili bilo kakvih informacija koja mogu da dovedu do njihove identifikacije“, upozorio je tužilac Smit ranije večeras.

(Beta)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.