Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Svi optuženi za Jovanjicu 2 negirali krivicu - | K-013 Portal
jovanjica 2 sudjenje, afera jovanjica

Svi optuženi za Jovanjicu 2 negirali krivicuSvi optuženi u procesu poznatom kao Jovanjica II, danas su se na pripremnom ročištu u Specijalnom sudu u Beogradu izjasnili da nisu krivi, saznaje Tanjug. Među optuženima je pet pripadnika BIA i MUP-a, a prvooptuženi je vlasnik poljoprivrednog dobra "Jovanjica" Predrag Koluvija.

Ročište je u skladu sa zakonom održano bez prisustva javnosti, a pored kratkog izjašnjenja optuženih da "nisu krivi", danas je postupajući tužilac pročitao samo dispozitiv optužnice.

Tužilac je, prema saznanjima Tanjuga, rekao da će dokazne predloge optužbe predstaviti na glavnom pretresu (suđenju), kojem će javnost moći da prisustvuje.

 Nastavak ročišta planiran je za četvrtak, 17. jun, kada bi branioci optuženih trebalo da govore o svojim dokaznim predlozima u korist obrane.

Nakon ovog ročišta sud će zakazati početak suđenja koje će biti otvoreno za javnost i na kojem će okrivljeni moći detaljno da iznesu svoju odbranu.

Takođe, odluka o spajanju dva postupka "Jovanjica 1" i "Jovanjica 2" trebalo bi da bude doneta nakon što se održi pripremno ročište.

Pored Koluvije, koji se tereti kao organizator ove grupe, optuženi su i Aleksandar Tošić, Branislav Radosavljević, Radovan Bojović, Milan Kendija, Saša Vujisić, Zoran Baštovanović, Miloš Teofilović i Slaviša Milinković.

Koluvija je i dalje u pritvoru, Vujisić je u bekstvu, a ostali optuženi se brane sa slobode.

Koluvija je krajem maja otkazao punomoćje svim svojim braniocima pa mu je sud postavio branioca po službenoj dužnosti.

U procesu "Jovanjica 1" prvooptuženi je takođe Koluvija, a tu se tereti kao organizator kriminalne grupe koja je nelegalno proizvodila marihuanu radi dalje prodaje.
Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu za "Jovanjicu 2" protiv Koluvije i ostalih pomenutih koji su bili uhapšeni u julu 2020. godine u nastavku istrage u vezi sa proizvodnjom marihuane na imanju Jovanjica.

Predrag Koluvija tereti se za udruživanje radi vršenja krivicnih dela i falsifikovanje isprave, dok mu se za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga sudi u postupku koji je pokrenut u novembru 2019. godine- Jovanjica 1.

Aleksandar Tošić optužen je za udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivičnim delom nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, kao i zbog kršenja Zakona o tajnosti podataka u produženom trajanju.

Branislav Radosavljević tereti se za udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivičnim delom nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, kao i za neovlašćeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

Radovan Bojović i Milan Kendija optuženi su za udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivičnim delom nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, a Saša Vujisić za ista ova dela i za falsifikovanje službene isprave.

Zoran Baštovanović i Slaviša Milinković terete se za udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivičnim delom nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, a Miloš Teofilović za ista dela i još za posebne slučajeve falsifikovanja isprave.

Svi osim Koluvije brane se sa slobode, jer im je pritvor ukinut 18. septembra.

Policajci i agenti Bezbednosno-informativne i Vojnoobaveštajne agencije optuženi su da su vlasniku "Jovanjice" Koluviji dok je uzgajao više od tone marihuane pružali bezbednosnu i logističku podršku tako što su mu dostavljali poverljive informacije iz policije, obezbedili oružje, te falsifikovanu dokumentaciju o tome da je pripadnik Vojnoobaveštajne agencije i specijalne policijske registarske tablice.

Koluviji i još osmorici okrivljenih, koji su bili uhapšeni u novembru 2019. godine, suđenje za nelegalnu proizvodnju 1,6 tona marihuane na "Jovanjici" počelo je u oktobru 2020. godine.

Koluvijina odbrana temelji se na tome da su biljke koje je gajio bile isključivo industrijska konoplja, ona koja je u Srbiji zakonom dozvoljena, a ne indijska konoplja, poznatija kao marihuana, kako to tvrdi tužilaštvo.

(Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.