Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Titov unuk osuđen na osam meseci zatvora zbog saobraćajne nesreće, nalazi se u bekstvu - | K-013 Portal

Titov unuk osuđen na osam meseci zatvora zbog saobraćajne nesreće, nalazi se u bekstvu

titov unuk, saobracajna nesreca

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na osam meseci zatvora Edvarda Broza (70), jednog od unuka Josipa Broza Tita, zbog izazivanja saobraćajne nesreće 1992. godine u Zemunu.

U toj nesreći poginuo je G.P, koji je bio sa Brozom u kolima, dok su Ž.P. i E.B. zadobili teške telesne povrede.

Broz je u trenutku nesreće imao 2,05 promila alkohola u krvi.

On nije dostupan pravosudnim organima Srbije jer je u bekstvu od 2008. godine.

Ovom presudom odbijene su kao neosnovane sve žalbe i potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu od 26. novembra 2020. godine.

Broz je osuđen zbog krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Njemu je takođe izrečena zabrana upravljanja motornim vozilom B kategorije od šest meseci, a oštećeni su radi ostvarivanja svojih imovinsko-pravnih zahteva upućeni na parnicu.

Prema presudi, on je 20. avgusta 1992. godine, vozio pod dejstvom alkohola, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa.

Krećući se Ugrinovačkom ulicom neprilagođenom brzinom od 110 kilometara na čas, počeo je da pretiče vozilo kojim je upravljala T. K. i autobus GSP, a da se prethodno nije uverio da time ne ometa normalno kretanje vozila koja dolaze iz suprotnog smera i da je preticanje bezbedno.

Prešavši u traku namenjenu za vozila iz suprotnog smera, on je prednjim levim delom svog vozila udario u vozilo iz suprotnog smera u predelu levog prednjeg točka kojim je upravljao B. S, nakon čega se odbio udesno i nastavio kretanje, a zatim udario u električni stub.

"Usled toga je suvozač u njegovom vozilu, sada pokojni G.P, zadobio teške telesne povrede od kojih je usled iskrvavljenja odmah nastupila smrt, a oštećeni Ž. P. i E. B. teške telesne povrede", navodi se u presudi.

Brozu je i prvostepena presuda izrečena u odsustvu jer je u bekstvu od 2008. godine i navodno živi u Zagrebu. On je odmah posle udesa pobegao u Hrvatsku, ali je uhapšen 21. januara 2008. na graničnom prelazu Batrovci, kad je pokušao da uđe u Srbiju.

Posle tri dana pritvaranja pušten je da se brani sa slobode, ali mu je oduzet pasoš i naloženo da se na 15 dana javlja policiji.

Krajem marta 2008. godine, on se pojavio na početku suđenja pred Višim sudom u Beogradu i izneo odbranu, izrazivši kajanje za smrt prijatelja, ali je ponovo pobegao. Tačnije, nije se pojavio na ročištima u maju, junu i septembru 2008, pa je sud u oktobru te godine za njim raspisao međunarodnu poternicu.

Ovaj predmet je bio u prekidu u Višem sudu u Beogradu, ali je početkom prošle godine počelo suđenje u njegovom odsustvu, koje je okončano pomenutom presudom.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.