Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Tokom praznika zabeleženi brojni bizarni prekršaji na graničnim prelazima - | K-013 Portal

Tokom praznika zabeleženi brojni bizarni prekršaji na graničnim prelazima

uprava carina, carinski prekrsaj

Među brojnim prekršajima, koje su carinici u saradnji sa policijom otkrili tokom proteklih praznika na nekoliko graničnih prelaza, po svojoj bizarnosti izdvajaju se telefoni krijumčareni u vozilu za prevoz pokojnika, migranti zakačeni ispod kamionske šasije i sklupčani u boksu za alat, kao i devize sakrivene u prvoj pomoći.

Novi mobilni telefoni zaplenjeni su 1. maja na prelazu Horgoš, kada je za detaljnu kontrolu na ulazu u zemlju izdvojeno kombi vozilo za prevoz pokojnika, zaječarskih registarskih oznaka. Njime su putovala dvojica srpskih državljana, koji su prilikom susreta sa carinicima rekli da nemaju ništa da prijave, sem ličnog prtljaga. Nakon detaljnog pregleda, ispod platforme predviđene za smeštaj kovčega sa posmrtnim ostacima, zaista se nalazio kofer sa ličnim stvarima, ali i dve kartonske kutije, sa ukupno 20 novih mobilnih telefona marke ''Huawei''.

Na ovom istom prelazu su juče carinici ostali zatečeni prizorom koji su ugledali, kada su na izlazu iz zemlje, za detaljan pregled mobilnim skenerom, izdvojili makedonski kamion natovaren tekstilnim proizvodima. Naime, pošto su analizom slike sa skenera uočili ljudske konture, fizičkim pregledom su u prostoru polušasije prikolice, iznad paletara, pronašli dvojicu muškaraca koji su bukvalno bili ''zakačeni'' sa donje strane tovarnog dela kamiona.

Sakrivene migrante otkrili su i na Preševu nekoliko dana ranije, kada je na ulaznoj strani za detaljan pregled izdvojen kamion, koji je natovaren robom iz Grčke tranzitirao kroz našu zemlju na putu ka EU. Carinici su u jednom od paletarnika na kamionskoj prikolici, namenjenom za odlaganje alata, pronašli trojicu sklupčanih mladića iz Bangladeša. Kao i u prethodnom slučaju migrante je u dalju nadležnost preuzela policija.

I carinici na prelazu Gradina su 2. maja otkrili neobičan slučaj šverca deviza, kada su detaljno pregledali ''golf'' nemačke registracije, kojim su putovala dvojica turskih državljana. Mada su prethodno rekli da nemaju ništa da prijave carinskoj kontroli i da sa sobom nose manje sume novca, prilikom detaljnog pregleda vozila,na klupi iza zadnjih sedišta pronađena je torbica za prvu pomoć puna neprijavljenih deviza. U pomenutoj torbici, među zavojima i gazama, otkriveno je 45.000 evra, dok su putnici u novčanicima imali još oko 900 evra. Nakon što im je vraćeno po 10.000 evra, koliko se bez prijavljivanja može preneti preko granice, do okončanja prekršajnog postupka pred nadležnim sudom zadržana je suma od 25.900 evra.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.