Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Tužilaštvo pokrenulo postupak zbog terorizma, 10 lažnih dojava o bombi - | K-013 Portal

Tužilaštvo pokrenulo postupak zbog terorizma, 10 lažnih dojava o bombi

tuzilastvo, lazne dojave o bombi, er srbija

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je predistražni postupak zbog krivičnog dela terorizam, javlja RTS.

Za samo dve nedelje čak 10 puta je stigla dojava da je u avionu "Er Srbije", na letu Beograd–Moskva, podmetnuta bomba. Najnovija je stigla jutros. Ispostavilo se da su sve bile lažne.

Svaka dojava je prava dok se ne dokaže da je lažna. Čim stigne, bilo da je avion u letu ili na zemlji, aktivira se plan za vanredne situacije.

Potpukovnik policije Radojko Caran, pomoćnik komandanta Policijske brigade, objašnjava za RTS da su ekipe dužne da što brže stignu aerodrom, ali da postoji razlika u postupanju u zavisnosti od toga da li je avion poleteo ili je još uvek na pisti.

"Ako je avion već poleteo u zadatom pravcu, treba da sleti i dođe na određenu udaljenost da bismo mi prišli kao ekipa. U drugom slučaju, kad je već u vazdušnoj luci, isto se samo pomera na bezbednu udaljenost i počinjemo da radimo kontradiverzioni pregled. Kontradiverzioni pregled se završava kad se pregleda kompletan prostor aviona, unutar, spolja, putnici, lični prtljag i bagaž", navodi Caran za RTS.

Prema evropskim pravilima koja važe i u Srbiji, avion mora da se prizemlji kad dojava stigne. U uobičajenim okolnostima bude ih nekoliko godišnje.

Povodom brojnih lažnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama u avionima koji poleću sa Aerodroma "Nikola Tesla, Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je predistražni postupak protiv nepoznatih izvršilaca u pravcu krivičnog dela terorizam.

"U navedenom postupku, koji je u toku, Tužilaštvo za organizovani kriminal, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, u kontinuitetu preduzima zakonom predviđene mere i radnje u cilju otkrivanja lica koja poslednjih dana šalju lažne dojave", rekli su za RTS u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Prema Krivičnom zakoniku Srbije, član 391, za krično delo terorizam može biti izrečena kazna od šest meseci zatvora, pa i doživotna, zavisno od težine izvršenog krivičnog dela.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.