Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Borba za Milanin stabilniji korak, za operaciju neophodno još 6 hiljada evra - | K-013 Portal

Borba za Milanin stabilniji korak, za operaciju neophodno još 6 hiljada evra

humanitarne akcije, milana matkovic, budihuman milana markovic

Milana Matković iz Gajdobre rođena je prevremeno, sa 850 grama. Sa pet godina, dijagnostikovana joj je cerebralna paraliza i septički artritis levog kuka. Prošle godine u Turskoj u bolnici ugrađen joj je veštački kuk. Milanu u julu očekuje još jedna operacija, za koju je neophodno još 6 hiljada evra.video icon

"Važno je da ostanem pozitivna, kako bih dogurala do svog cilja, a to je da samostalno koračam i hodam kroz život", kaže Milana.

Milanina borba počinje kada je kao prevremeno rođena beba došla na svet i traje do danas. U njenom telu pojavila se bakterija koja je pojela deo kuka i tada je izgubila svaku šansu da ikada dodirne tlo nogama. Iza ove hrabre devojke je 20 operacija sa reoperacijama. Poslednja je odrađena u oktobru u Turskoj, a reakcije lekara i tada su bile pozitivne.

"Doktori su jako zadovoljni kako je to sve ispalo, s obzirom na to da sam specifičan slučaj... moje dijagnoze i svega toga. Meni su dva dana nakon operacije dali hodalicu sa kojom sam pokušala da hodam... prosto da vide kako sve to izgleda. Zadovoljni odmah nakon toga", dodaje Milena.

Po povratku u Novi Sad, krenula je na rehabilitaciju, da bi oporavak bio što efikasniji.

"Radimo, vežbamo, jačamo mišiće nogu... zapravo celo telo radimo... Jako sam zadovoljna samim oporavkom, sa tim nekim malim uspehom koji smo postigli... Pošto pravilnije hodam, stabilnija sam i koračam", ističe ona.

"Ona je stabilnija, njeni koraci su sigurni, mi izlazimo napolje... hodamo u hodalici. Sada je to mnogo ozbiljnije i ona je dosta ojačala za ovih 6 meseci i nadam se da je to naš pravi put ka njenom samostalnom koraku", kaže Jelena Bogićević, fizioterapeutkinja.

A i mi možemo biti vetar u leđa za Milanin samostalan korak slanjem SMS poruke 734 na 3030 ili uplatom na dinarski račun 160-555322-85.

(rtv)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.