Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jerinić: Sava i Dunav ispod niskih plovidbenih nivoa - | K-013 Portal

Jerinić: Sava i Dunav ispod niskih plovidbenih nivoa

reke, dunav

Od početka avgusta reke Sava i Dunav nalaze se ispod niskih plovidbenih nivoa, ali nisu na minimalnim istorijskim vrednostima, kaže hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jelena Jerinić (RMHZ)

Jerinić za Tanjug navodi da je ova godina jedna od deset najsušnijih u proteklih osam decenija, zbog čega hidrološka situacija Dunava i Save nije najpovoljnija.

Uprkos tome, kaže da su Sava i Dunav plovni sve vreme i da su sve kritične tačke rešene.

"Naše ministarstvo se pobrinulo da Sava i Dunav budu plovni sve vreme, s te strane nema kritičnih tačaka. I ako ih ima, tu su bageri koji kopaju dno i osposobljavaju te delove da budu plovni", kazala je Jerinić.

Navela je i da su male reke na biološkom minimumu, što loše utiče na biljni i životinjski svet, jer je dugo nizak vodostaj, a temperature vode su mesecima iznad srednjih vrednosti.

"Sad je voda oko 26 stepeni, a bila je 29 do prošle nedelje. Sve to utiče na manjak kiseonika u vodi, što ugrožava biljni i životinjski svet i zato apelujemo na pecaroše da ne pecaju u ovom periodu nego da sačekaju da se poboljša hidrološka situacija", kazala je Jerinić.

Navela je da u ovom periodu nastupa povoljniji period za reke, jer će doći do promene vremena, pa se očekuje se da će pasti između 40 i 70 litara kiše za nekoliko dana.

"Nadam se da ćemo moći da kažemo na kraju avgusta i početkom septembra da nam se hidrološka situacija znatno popravila i da smo izašli iz tih niskih plovidbenih nivoa", kazala je Jerinić.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.