Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Evo zašto jednom zagrejana voda u kuvalu ne sme da se zagreje drugi put - | K-013 Portal
kuvalo za vodu

Evo zašto jednom zagrejana voda u kuvalu ne sme da se zagreje drugi putJesi li ikada čitali uputstvo za kuvalo za vodu?

Naime, u mnogima piše da se jednom zagrejana, odnosno zakuvana voda, ne sme grejati drugi put. Zašto je to kod kuvala za vodu tako?

Sledi odgovor na to pitanje.

Kad se ugreje voda u kuvalu za vodu, onda pada sadržaj magnezijuma i kalcijuma. Osim toga, kiseonik i ugljen-dioksid nestaju i sve pada na dno aparata kao kamenac. To nije opasno i ne čini neku razliku ako se voda odmah nakon prvog zagrevanja još jednom zagreje.

Međutim, drugačije je kad tečnost duže ostane u kuvalu te se preostala voda zagreje nekoliko sati kasnije. Naime, za vreme toga se u vodi mogu sakupiti „ostaci“.

Štetne materije iz kuvala mogu doći u preostalu vodu.

Oprez je potreban naročito kod kuvala od plemenitog čelika. Naime, kod njih može doći do ulaska nikla u vodu. A neki su ljudi alergični na nikl. I kod plastičnih kuvala mogu štetne materije završiti u vodi, a iste mogu uticati na našu hormonalnu ravnotežu. Naravno, proizvođači stalno rade na poboljšanjima kuvala kako bi se izbegli ovakvi ostaci. Međutim, preporučljivo je radije odmah potrošiti svu zagrejanu vodu, odnosno baciti preostalu vodu ako je stajala duže vreme.

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.