Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kako prepoznati pokvareno jaje? Postoji par proverenih trikova - | K-013 Portal
pokvarena jaja

Kako prepoznati pokvareno jaje? Postoji par proverenih trikovaAko često kuvate, sigurno vam se barem jednom dogodilo da ste razbili jaje u posudu s drugim sastojcima, ali je jaje bilo pokvareno i morali ste sve zajedno da bacite u smeće.

Nažalost, kada su u pitanju jaja, nije uvek jednostavno odrediti koliko su sveža jer zaštitna neprozirna ljuska sakriva stvarno stanje belanca i žumanca.

Kako prepoznati jesu li jaja loša

Sve kutije i pakovanja za jaja koja se prodaju moraju imati istaknut datum do kada ih je najbolje upotrebiti. Kao rok se uzima razdoblje od šest nedelja nakon što je jaje stavljeno u kutiju i pripremljeno za prodaju. To je svakako najlakši i najpouzdaniji način za proveru jesu li jaja još uvek dobra za jelo.

Šta ako nema istaknutog roka trajanja?

Ako nemate istaknut rok trajanja, ponekad je moguće odrediti da li jaje pokvareno mirisanjem. Jaja ne bi trebalo da  imaju nikakav poseban miris, ali ako osetite lagani miris sumpora, nešto nije u redu. Ukoliko niste sigurni, razbijte jaje na čisti tanjir kako biste ga dobro pomirisali. Ako ima oštar miris, bacite ga i temeljno operite tanjir.

Sveže jaje mora da ima jarko žuto ili narandžasto žumance i gusto belance. Ako je jaje pokvareno, žumance će biti bleđe, a belance tečnije. Čistija, ali i zabavnija metoda je test plutanja.

Ovo nije mit – sveža jaja će potonuti, a pokvarena plutati na vrhu

Jednostavno napunite posudu hladnom vodom iz slavine i stavite u nju jaja. Ako potonu na dno i prevale se na jednu stranu, sveža su i dobra za jelo. Pokvareno jaje će plutati jer se u njemu tokom vremena nakupilo vazduha. Sva jaja koja ne potonu na dno treba baciti, prenosi Index..

Šta je s čuvanjem tvrdo kuvanih jaja?

Druga je priča kada su u pitanju tvrdo kuvana jaja. Ona imaju daleko kraći rok trajanja od sirovih jer je proces kuvanja uklonio zaštitni spoljni sloj ljuske i učinio ih propusnijim i osetljivijim na bakterije i druge zagađivače. Tvrdo kuvana jaja u frižideru mogu stajati do nedelju dana ako su ostala u ljusci ili oko pet dana ako su oljuštena. Pazite da jaja stavite u frižider tokom dva sata od kuvanja.

Kako sprečiti da se jaja pokvare

Postoji mnogo stvari koje možete uraditi kako bi jaja ostala sveža što je duže moguće.

1. Proverite jaja u kutiji pre kupovine i izbegavajte ona koja imaju pukotine ili su prljava.

2. Donesite jaja kući što pre i ne ostavljajte ih u vrućem autu.

3. Jaja čuvajte u najhladnijem delu frižidera, a ne u vratima gde temperatura najviše varira (zbog čestog otvaranja vrata).

4. Držite ih u frižideru u kutiji kako biste sprečili lomljenje.

5. Ne ostavljajte ohlađena jaja na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Jaja će se „oznojiti“, što pogoduje rastu bakterija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.