Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website 12.03. - Pozorišna predstava "Urnebesna tragedija" Dušana Kovačevića u Kulturnom centru - | K-013 Portal

12.03. - Pozorišna predstava "Urnebesna tragedija" Dušana Kovačevića u Kulturnom centru

Pozorišna predstava "Urnebesna tragedija" Dušana Kovačevića biće odigrana 12. marta od 19:00 sati u Kulturnom centru.

„Urnebesna tragedija“ je pozorišni komad koji je svoju praizvedbu doživeo početkom devedesetih godina, a ubrzo potom i svoju filmsku verziju. Kao i većina drama Duška Kovačevića, dešava se u našoj, vrlo prepoznatljivoj, ali naopačke izvrnutoj stvarnosti u kojoj  poigravanje komičnim paradoksima između privida i stvarnosti zaista prelazi u urnebesno. Otac, odnosno deda, narodni heroj onog rata, ipak problematične prošlosti, posle godina provedenih u ludnici dolazi pravo sa sopstvene svadbe i novom mladom, takođe pacijentkinjom ustanove za mentalno obolele, u posetu svojim naslednicima. Kum novopečenim mladencima je upravo i njihov doktor koji pokazuje više razumevanja za nenormalne nego za ove normalne. Naslednici, iako zvanično bez dijagnoze, već su, pritisnuti problemima i svojim nerešenim porodičnim odnosima, istrošenih živaca i prilično napeti, nespremni za susret sa bolesnicima. Ođednom, ova naizgled uobičajena  porodična priča u koju su uključeni otac, maćeha, njihov doktor, sinovi, snaje, i  najmlađi potomak, dvanaestogodišnji Neven, kroz komične, duhovite, apsurdne pa i tragične situacije, otvara pitanja porekla, generacijskog nasleđa, krivice i identiteta.

Ovo je komad u kome niko nikog ne razume, pa ni sebe samog, u kome se ne zna ko je luđi, ovi dijagnostifikovano ludi i kao takvi hospitalizovani, ili ovi slobodni;  komad koji se bavi i nama i stvarnošću u kojoj se ne zna gde počinju zidovi ustanove za mentalno obolele i da li su ludi unutra ili, zapravo, napolju. Ceo taj urnebesni haos gledamo očima dečaka Nevena koji pokušava da odgovori na pitanje „Ko sam ja?“.

Igraju: Sonja Kolačarić, Branislav Trifunović, Amar Ćorović, Katarina Žutić, Katarina Ilić, Anica Dobra, Branimir Brstina, Branislav Zeremski i Radomir Nikolić.

Režija: Marko Manojlović

Cena ulaznice: 1100 din. u donjem delu sale, 1000 u gornjem.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.