Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website 12.jun - 30.jun - Izložba fotograija "Realnost. Poredak stvari", Grupa "Iza ekrana" - | K-013 Portal

12.jun - 30.jun - Izložba fotograija "Realnost. Poredak stvari", Grupa "Iza ekrana"

Izložba fotografija "Realnost. Poredak stvari", Grupa "Iza ekrana" biče otvorena u ponedeljak, 12. juna, od 19 sati u Foajeu Kulturnog centra.  

Osnovana 2015, grupa „Iza ekrana” ima 7 članova koji se dugi niz godina, iz profesionalnih ali i umetničkih razloga aktivno bave fotografijom. Sva ta iskustva i senzibiliteti ujedinjeni su u zajedničku produkciju izložbi, koje su  do sada održane u galeriji „Štab” ulici u Beogradu, kao i na donjem nivou u galeriji ULUS u Knez Mihailovoj.

Članovi grupe:

Petar Jončić, novinar, filmski kritičar i teoretičar, esejista

Milica Lapčević, novinar, vizuelni umetnik 

Vladimir Tasevski, FTV montažer, ETF

Gavro Dešić, FTV montažer, ETF

Velja Pavlović, novinar, autor emisije „Nivo 23” na RTV Studio B i serije „Duhovnici”, kao i niza dokumentarnih programa

Igor Vlaisavljević Fič, FTV montažer 

Zoran Vujović Vujke, FTV snimatelj, autor nekoliko dokumentarnih filmova i arhive 80-tih

AUTORSKA EKSPLIKACIJA

O izložbi:

Živimo u vremenu hibridnih vizuelnih fenomena, aproprijacija i fragmenata koji se kombinuju u neočekivane i donekle zagonetne slike. Krećemo se izmedju digitalnih displeja različitih veličina, savremenih futuristički opremljenih zdanja i nizova udžerica, stakla, betona, zemlje i prašine. Saobraćajnih znakova, bilborda i grafita. Kućnih ljubimaca, bundi od prirodnog i veštačkog krzna. Veštačkog i prirodnog bilja, gajenih travnjaka i deponija... Takođe, krećemo se kroz slojeve svih istorijskih, modnih, estetskih trendova u različitim oblastima.

U našem vidnom polju, kako u javnom prostoru urbaniteta koji je takođe prostor komunikacije, tržišne i socijalne, različitih društvenih grupa i dinamike gradskog života, tako i u povremenim izletima u prirodu u kojoj, ekološki zastrašeni, najlakše uočavamo poraz zdravlja i vitaliteta, susrećemo se sa prizorima koji su neprocenjivi za  moderan senzibilitet, i potragu za novim smislom, kako u fotografiji, tako i u životu koji nas okružuje.

Sve ćešće uviđamo da  lepota, pronađena u prirodi ili u gradu traje samo trenutak, a već je toliko puta zabeležena. 

Dakle, sada već hronično nestalni pogled fotografa i dalje grozničavo hvata i beleži, održavajući visok profesionalni nivo dobre fotografije, prizore sve većeg kontrasta, nejasno pozicioniranih, apsurdnih, neočekivanih detalja.

U svetu u kome je gravitacija labilna, upravo ti nestabilni prizori, često duhoviti, zbunjujući, slučajni – pravo su utočište i povratak smislu. Na fotografijama odabranim za ovu izložbu ništa nije logično, a očekivani ili pretpostavljeni poredak stvari je uzdrman.

Grupa „Iza ekrana”, čiji članovi prirodom svog rada imaju interesovanje za ovakve motive,  ostaje verna daljem ispitivanju samog medija fotografije, dok su  odabrane fotografije prilozi za novo razumevanje realnosti oko nas – one koja više ne stimuliše samo na reprodukciju vidljivog, već i na tumačenje kodova koji se nude oku pažljivog posmatrača.

Grupa „Iza ekrana”

Izložba traje do 30. junaPratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.