Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website 14. decembar - Solistički koncert Marija Bajalica - klavir - | K-013 Portal

14. decembar - Solistički koncert Marija Bajalica - klavirMarija Bajalica diplomirala je i magistrirala studije klavira na FMU. Tokom školovanja osvajala je nagrade na republičkim, saveznim takmičenjima i festivalima.

Od 1980. godine je nastupala i takmičila se u Italiji, gde je 1984. godine osvojila prvu nagradu na internacionalnom takmičenju “Carlo Soliva” i bila finalista klavirskog takmičenja u Senigaliji. Ubrzo nakon završenih magistarskih studija odlazi u Južnoafričku Republiku, gde radi kao docent na katedri za klavir, univerziteta u Pretoriji (University of Pretoria), od 1993. do 2005. Uporedo sa univerzitetskim aktivnostima nastupa kao solista širom zemlje (Johannesburg, Cape Town, Nespruit, George, Knysna…) i održava master kurseve. U Južnoafričkoj Republici imala je status stalnog soliste na nacionalnoj radio-stanici SABC (South African Broadcasting Corporation).

Početkom 2006. usledila je selidba za Australiju. Od 2007. do 2016. predaje klavir na redovnim i postdiplomskim studijama na univerzitetu u Adelaidi (University of Adelaide). 2008. godine dobija prestižnu nacionalnu stipendiju, Australian Postgraduate Award, za doktorske studije na katedri za klavir, koje završava 2013. godine. U Australiji se njena koncertna karijera odvijala paralelno sa akademskom, pre svega obeležena solističkim nastupima u ciklusima klasične muzike kao sto su Elder Hall Concert Series, Ngeringe Concert Series, Recitals Australia, Flinders University Lunch Hours. Nastupala je za australijsku nacionalnu radio stanicu ABC (Classic FM, Nedeljni koncerti uživo) i snimala za 5MBS FM Radio i Radio Adelaide. Bila je redovan član žirija na nacionalnim takmičenjima. 

Nastanku ove biografije doprineli su profesori Konstantin Bogino, Anđela Perišić, Dušica Mitić, Mirjana Šuica-Babić, David Lockett i Charles Bodman Rae.

Datum: 14. decembar
Vreme: 19:00h
Mesto: Dvorana, Kulturni centar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.