Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website 15.09. - KONCERT Big band džez orkestra "Kali Bajžanov" u Narodnom muzeju Pančevo - | K-013 Portal

15.09. - KONCERT Big band džez orkestra "Kali Bajžanov" u Narodnom muzeju Pančevo

Big bend džez orkestar Karagandinske filharmonije "Kali Bajžanov" iz Kazahstana održaće koncert u dvorištu Narodnog muzeja Pančevo u subotu, 15. septembra, od 20 sati. Ulaz je besplatan.

Filharmonija – kulturna institucija Karagande, koja objedinjuje nekoliko raznih profesionalnih muzičkih kolektiva, osnovana je 1945. godine i nosi ime Kali Bajžanova, legendarnog pevača kazahstanskih tradicionalnih pesama. Karaganda je najvažniji industrijsko-rudarski centar Kazahstana i grad je pomogao da se filharmonija dovede na visok umetnički nivo.

Od prvih godina postojanja, ova najvažnija kulturna ustanova Karagande uvek je ispunjavala svoj glavni zadatak – prenošenje muzičke kulture u mase i uzdizanje umetničkog ukusa stanovništva.

Džez orkestar je osnovan 1994. i danas ima 25 članova. Ovaj bend je jedan od najpopularnijih profesionalnih ansambala iz državnog koncertnog udruženja grada Karagande. Za kratko vreme bend je postao laureat brojnih festivala u Kazahstanu i inostranstvu, uključujući festivale održane u Rusiji, i brzo je prepoznat među ljubiteljima džez muzike. Koncerte orkestra sa zaslužnim izvođačima, kao što su D. Kairolin i virtuozni pijanista A. Proninom, publika je dugo pamtila.

Danas orkestar ima vernu publiku. U svom repertoaru orkestar ima dela kompozitora Kazahstana, kao i najpoznatija dela stranih džez kompozitora, uključujući Geršvina, Bernštajna, i najpoznatije džez standarde. Koncerti uz učešće džez orkestra iz Karagande uvek se održavaju na visokom nivou, u prepunim salama.

Zvezde džez muzike, laureati međunarodnih takmičenja, A. Pronin i J. Orinbasarova, kvartet “Moskva-Transit” i mnogi drugi, nastupali su sa ovim istaknutim džez orkestrom. Big bend Karaganda ima bogat repertoar džez muzike, koji se svake godine dopunjuje novim kompozicijama, uključujući i radove kazahstanskih kompozitora. Veliku pažnju i napore za ažuriranje repertoara i poboljšanje izvođačkih veština orkestra daje njen glavni dirigent Igor Andreičenko.

Koncert se posebno preporučuje svima onima koji žele da prošire svoje vidike kad su u pitanju klasici džez muzike, ovde predstavljeni u svom najboljem izdanju i najplemenitijem, virtuoznom big bend izvođenju. Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.