Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website 17.maj - Predstava „Marija Stjuart”, Fridrih Šiler - | K-013 Portal

17.maj - Predstava „Marija Stjuart”, Fridrih Šiler

Predstava "Marija Stjuart", Fridriha Šilera, reditelja Miloša Lolića, a u kojoj glavne uloge igraju Sena Đorović, Nada Šargin, Ivan Bosiljčić, Branko Vidaković, Nebojša Kundačina, Gojko Baletić, Miloš Đurović i Zoran Ćosić biće odigrana u utorak, 17.maja u Dvorani Kulturnog centra Pančevo, s početkom u 19:30 časova.

Reč reditelja:

„To je drska fantazija bazirana na istorijskim činjenicama, poetizovana poluistinita kobna priča o moći to jest nemoći, o manipulaciji i koristi, o 'nadziranju i kažnjavanju', a kada se zagledamo dublje u čoveka: priča o strahu, grču, bezizlazu, samoći. Tu se ljudsko rastače u političkom, pa otud toliko trilerskih obrta; sam naslov najavljuje i melodramsko, ali s obzirom na to da se bavimo tragedijom, nije reč samo o aktuelnim značenjima, već, možda, pre o iskonskim sferama i prizivanju mitološkog. Iako se ovde vispreno progovara o vlasti, nisam sklon tome da klasičnu dramsku književnost dodatno aktuelizujem, ili da bavljenje dramskim nasleđem računam u dnevnopolitički angažman. Zapravo, verujem da scensko stvaralaštvo nosi prevratničku snagu koja nadilazi pitanje novinske aktuelnosti. Scena je prostor političkog sama po sebi, a dramsko pozorište je mesto okupljanja i govorništva, mesto reuspostavljanja odnosa i redefinisanja komunikacije. Preostaje nam pitanje: čime scensko uopšte može da se bavi, osim ljudima i politikom?”

Datum: 17.05.
Vreme: 19:30h
Mesto: Dvorana Kulturni centar PančevoPratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.