Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website 22. septembar: Izložba slika Roberta Hamerštila u Narodnom muzeju - | K-013 Portal

22. septembar: Izložba slika Roberta Hamerštila u Narodnom muzejuU petak 22. septembra u 19 sati u Svečanoj sali Narodnog muzeja Pančevo biće otvorena izložba slika Roberta Hamerštila. Izložbu će otvoriti austrijski ambasador dr Johanes Ajgner.

Robert Hamerštil, slikar i grafičar, rođen je u Vršcu 1933. godine. Spletom tragičnih okolnosti izazvanih Drugim svetskim ratom dospeo je do Austrije, u kojoj i sada živi. Samostalno se formirao kao umetnik, ali i učeći u ateljeima uglednih bečkih umetnika 50-ih i 60-ih godina XX veka. Prvu samostalnu izložbu imao je 1968. u Beču. Od 1972. izlaže na brojnim izložbama u Evropi, Americi, Japanu i na Srednjem Istoku.

Njegova umetnost je autobiografska po karakteru. Razorena porodica, logorski dani - ratna trauma i porodični egzodus, večita su tema njegovih dela. Lična mitologija detinjstva i porodična istorija pretopile su se i pretvorile u ličnu umetničku mitologiju - u svetu slike sjedinjeni su proživljena prošlost i iskustvo sadašnjeg (putovanjapo svetu, povratak rodnom gradu).

Slike i grafike inspirisane su religijskim temama i ikonopisom, crpeći svoje uzore kako u istočnoj, pravoslavnoj, tako i u zapadnohrišćanskoj ikonografiji novozavetnih biblijskih tema i motiva. Jedan od centralnih motiva njegove umetnosti je motiv majke sa detetom čije je nedvosmisleno poreklo u predstavi Bogorodice sa detetom.

Slikarski metod kojim se koristi zasnovan je na svojevrsnom citiranju i dijalogu sa tradicionalnom hrišćanskom umetnošću, kao i sa  određenim stilovima, poetikama i jakim ličnostima modernizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.