Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website 23.11. - IZLOŽBA "Pančevo u Revoluciji 1848-1849" u Narodnom muzeju Pančevo - | K-013 Portal

23.11. - IZLOŽBA "Pančevo u Revoluciji 1848-1849" u Narodnom muzeju PančevoU petak 23. novembra u 18:48 časova, u Svečanoj sali Narodnog muzeja u Pančevu, otvara se zajednička izložba Narodnog muzeja Pančevo i Istorijskog arhiva u Pančevu, a povodom obeležavanja 170 godina od Velike revolucije 1848. godine.

Izložba nosi naziv "Pančevo u Revoluciji 1848-1849",  biće izloženi originalni dokumenti iz vremena revolucije, oružje koje su ustanici koristili, a prvi put će javnosti biti predstavljena restaurirana Zastava Vojvodstva Srpskog iz 1848. koja se inače čuva u Narodnom muzeju Pančeva i predstavlja jedan od najvažnijih istorijskih svedoka državnosti srpskog naroda u Vojvodini. Ove godine, Zastava Vojvodstva Srpskog, (jedna od dve preostale, a obe su otkrivene u Pančevu)  u  potpunosti je restaurirana sredstvima Pokrajinskog sekratarijata za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Na otvaranju moći ćete da saznate o organizovanju ustanka u Pančevu i Vojvodini, borbama koje su vođene u našem gradu i okolini kao i sve o vođama ustanka, vojvodi Stevanu Šupljikcu, vojvodi Stevanu Petroviću Knićaninu, kapetanu Adamu Kosaniću i drugima, a čije je sedište bilo upravo u Svečanoj sali Narodnog muzeja u Pančevu, Saznajte sve o ljudima i događajima koji su Pančevu doneli naziv "Srpska Sparta".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.