Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website 24.maj - 28.maj: “Majski dani knjige” - | K-013 Portal

24.maj - 28.maj: “Majski dani knjige”

Gradska biblioteka Pančevo 14. “Majske dane knjige” organizovaće od 24. do 28. maja, pod sloganom „Slovinjak pank 2016“, a program će biti podeljen u nekoliko segmenata. Ove godine tema manifestacije je slovenačka književnost

Svečano otvaranje manifestacije zakazano je za 24. maj u 20 sati u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo.

Dejan Bosnić, direktor Gradske biblioteke je podsetio da je slovenačka književnost već bila tema prvih “Majskih dana knjige” i da su odlučili da joj ponovo posvete pažnju.

- Poželeli smo da se osvrnemo unazad i da vidimo šta je to bilo na samom početku. Ove godine želimo da damo što bolji i potpuniji presek savremene slovenačke scene i zato će publika imati priliku da se 26. maja od 19.30 sati druži s Mojcom Kumerdej, Vladom Žabotom i Dušanom Čaterom, rekao je Bosnić.

U pratećem programu, pred početak Manifestacije, od 21. do 23. maja u čitaonici Gradske biblioteke publika će imati priliku da u ciklusu savremenog slovenačkog filma pogleda četiri najznačajnija filmska remek dela od 1950. godine do 1980. godine. Biće prikazani filmovi “Vesna”, “Ples na kiši”, “Let mrtve ptice” i “Splav meduze”.

Osim književnog i filmskog segmenta, u okviru Majskih dana knjige biće organizovan i dečiji program od 25. do 28. maja u okviru kojeg će biti predstavljeno stvaralaštvo dečijih književnika Vesne Aleksić i Roberta Takariča, svečano će biti dodeljene i diploma najvernijim čitaocima Dečjeg odeljenja i održane dve radionice: o srpskim princezama i o Mihajlu Pupinu.

Manifestaciju će ove godine otvoriti Marjan Cukrov, predstavnik Vlade Republike Slovenije, a zatim će biti predstavljena monografija Josipa Vebera, pod nazivom „Slovenci u Južnom Banatu“.

Novinar Nenad Živković je najavio da je reč o knjizi koju je 2014. godine izdalo Udruženje Slovenaca “Logarska dolina”, ali da će ipak ovo biti njeno prvo javno predstavljanje.

- To je knjiga u kojoj je Veber, tokom nekoliko godina terenskog istraživanja, prikupio podatke o porodicama koje žive na teritoriji četiri južnobanatske opštine Pančeva, Kovina, Bele Crkve i Vršca. Slovenačke porodice iz četiri ostale opštine Južnog Banata naći će se u proširenom izdanju koje je u pripremi, rekao je Živković.

Ove godine, tokom “Majskih dana knjige”, biće predstavljen i zbornik radova “Rukopisi”.

Jasmina Topić, urednica časopisa “Rukopisi” kaže da je to ideja koja postoji godinama, ali sada su se poklopile različite okolnosti, pa to konačno može i da se spovede u delo.

Zajedničkim programom počeće ovogodišnja manifestacija promocije “Rukopisa 39”. Nadam se da će to od ove godine postati praksa. To su dve najjače književne manifestacije koje imamo u toku godine u Pančevu. U petak, 27. maja, od 20 sati družićemo se u kafeu Pogon, na književnoj večeri Dušana Čatera, nekadašnjeg učesnika Rukopisa, rekla je Jasmina Topić.

Iz programa “Majskih dana knjige” izdvajamo sredu, 25. maj od 19.30 sati, “Titostalgija, ili da li je crko maršal?”, program u kojem će učestvovati Nele Karajlić, mr Ivana Pantelić i dr Predrag Marković, a u subotu, 28. maja od 18.30 sati biće održano književno veče Milisava Savića.

V.J.P.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.