Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website 28.09. - 16. ETHNO.COM World music festival - | K-013 Portal

28.09. - 16. ETHNO.COM World music festival16. ETHNO.COM World music festival održaće se 28. i 29. septembra u Dvorani Kulturnog centra Pančevo. Svečano otvaranje je 28. septembra od 20 sati koncertom Nebojše i Bojane Brdarić, a nakon njih publici će se predstaviti grupa "Belo platno".

Nebojša i Bojana Brdarić se, od detinjstva, bave i neguju tradicionalnu muziku sa teritorije Balkana. Od 2001. godine počinju sa zajedničkim nastupima na raznim manifestacijama, koncertima i festivalima. Pored samostalnih nastupa kao duet, nastupali su i kao članovi sastava ’’Stupovi’’, ’’Zanovet’’ i ’’Zlatopis’’, kao i sa mnogobrojnim priznatim muzičarima, kako iz etno sveta, tako i iz drugih muzičkih branši (Ljuba Ninković, Ljubiša Pavković, Vasilisa, Pavle Aksentijević, Narodni orkestar RTS-a itd).

2016. godine dolaze na ideju da okupe vokalni sastav koji će obradjivati tradicionalne melodije i harmonizovati ih u umetničkom duhu, u cilju popularizacije tradicionalne muzike i očuvanja pevačkog nasledja. Iste godine počinju snimanje prvog albuma vokalnog sastava pod nazivom ’’’Bojana i Nebojša Brdarić’’. Album  je izdat prve polovine 2018. godine, a na njemu su se našle pesme zabeležene u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji, u originalnim aranžmanima. 

Grupa Belo platno ove godine proslavlja dvadesetogodišnjicu postojanja. Osnovnu odliku muzike Belog platna čine balkanski modalni stil, upečatljivi ženski i muški glasovi, kao i sviranje na tradicionalnim muzičkim instrumentima, te stare pesme na lokalnim dijalektima. Repertoar grupe je baziran na tradiciji Kosova i Metohije, uz izlete u oblasti sa srodnim i sličnim muzičkim nasleđem: jug Srbije, Makedonija, Bugarska i Grčka.

Instrumentarijum Belog platna je delom ručni rad Vladimira Simića, vođe grupe i graditelja instrumenata: lauta, tambura, kaval i dvojnica. Grupa Belo platno je održala veliki broj festivalskih, koncertnih i samostalnih nastupa u zemlji, regionu i inostranstvu, a posebno se izdvajaju humanitarni koncerti u srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji i turneje po Rusiji koje su ostale zabeležene na audio i DVD izdanju.

Danijela Milošević - vokal, perkusije
Anastasija Ostojić - vokal
Vladimir Simić - lauta, svirale, voc
Sinan Aćifović - klarinet
Predrag Manov - buzuki
Goran Milošević - perkusije, vokal

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.