Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ansambl Kolo onlajn daruje "Kolo na dar" - | K-013 Portal

Ansambl Kolo onlajn daruje "Kolo na dar"Kolo svakog 15. maja tradicionalno slavi svoj dan kroz pesmu, igru i muziku, ali ove godine svoj 72. rođendan obeležiće preko Jutjub stranice gde će u 20 časova emitovati koncert "Kolo na dar".

Taj nastup je bio besplatan, poklon koncert koji su napravili u centru Beograda, na Stadionu Tašmajdan i tada je snimljen sa 14 kamera, i iz drona, te je kasnije pretvoren u bioskopski film "Kolo na Tašu" o tradicionalnoj i narodnoj umetnosti.

"To što će ove godine ovaj značajan datum za život Kola biti održan preko interneta, ne znači da nismo imali ranije razvijene planove za njega. Svaki Dan Kola je dan kada slavimo ljude koji čine naš Ansambl, koji su od njega napravili ono što jeste danas i koji nas inspirišu da gradimo i stvaramo našu budućnost", poručuju iz Ansambla.

Iz tog razloga, kako ističu, odlučili su da Nagradu za životno delo, ove godine dodele Bogdanki Bobi Đurić.

Đurićeva je dobar deo svoje karijere provela u Ansamblu - od 1958. do 1970. godine, a kasnije, 1999. godine, ona je postala i njegova direktorka.

Tokom dva mandata, kroz razvijanje novih koreografija, podmlađivanje kadra i stvaranje novih sekcija, Bogdanka je, piše u saopštenju, svojom sigurnom rukom izvela Ansambl iz teškog perioda devedesetih i postavila ga na put na kome smo i danas - "čuvanje naše tradicije, ali i osvajanje naše budućnosti".

"Sa zahvalnošću i uzbuđenjem primila sam vest o Nagradi za životno delo koje mi dodeljuje Ansambl KOLO. Nisam očekivala priznanje za svoj rad jer sve što sam radila, činila sam iz interesovanja i ljubavi prema poslu, časno vršeći dužnosti koje ih on nosi, a za koji sam se profesionalno opredelila, darujući mu veći deo svog života, ljubavi i rada", kaže Đurićeva.

Ona je dodala da bi volela da nagrada bude podsticaj mnogim mlađim kolegama koji sa entuzijazmom i ljubavlju prema narodnom stvaralaštvu produžavaju vek njegovog trajanja.

"Bez sopstvene kulture nema postojanja jednog naroda”, kaže ona.

Nagrada će joj biti uručena kada se steknu uslovi za to.

(Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.