Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Deset veličanstvenih premijera u novoj godini u BDP-u - | K-013 Portal

Deset veličanstvenih premijera u novoj godini u BDP-u

beogradsko dramsko pozoriste, tiketklub

Glumci Miloš Biković, Milan Lane Gutović, Vesna Čipčić, Andrija Kuzmanović, samo su neki od dramskih umetnika koji su predstavili novih 10 projekata, koje će raditi u Beogradskom dramskom pozorištu u narednoj godini.

Miloš Biković igraće glavnu ulogu u čuvenom komadu “Baal” Bertolta Brehta, u režiji gosta iz Slovenije, čuvenog i traženog Diega de Brea, koji će konačno raditi u Beogradu.

Premijera je planirana za 12. februar, a prvi termin je bio u oktobru, što ipak nije bilo moguće usled poznatih razloga – pandemije kovida 19.

“Proces rada na ovoj predstavi je već bio odlagan, sada se nadamo da se to više neće pomerati, i da ćemo dočekati premijeru kako dolikuje”, najavio je Biković.

“Svi smo u ekipi ove predestave manje-više prošli kroz ovaj virus, tako da nema više prepreka tog tipa, nema ko da više bude u drugom krugu”, objasnio je glavni glumac.

Breht je delo pisao sa svega 20 godina, uoči samog kraja Velikog rata, i kako napominje Biković, pisao je čak pet verzija te drame.

Ono što je specifično jeste da je ova predstava zapravo kombinacija svih tih verzija autora, a glumac još nije dobio tu konačnu verziju dramskog teksta.

U ansambl predstavi “Baal”, pored Bikovića igraju i Iva Ilinčić, Ljubomir Bulajić, Jana Milosavljević, Miodrag Radonjić, Milan Čučilović, Vanja Nenadić, Ivan Zablaćanski.

“Veoma se radujem što ću raditi ponovo u ovom pozorištu”, zaključio je Biković, koji već šest godina igra u hit predstavi “Kad su cvetale tikve” Dragoslava Mihajlovića, u režiji Bobana Skerlića.

Upravo emitovanje te predstave kao direktan prenos zabeležilo je značajan rekord 24. decembra, jer je gledalo oko 10 000 ljudi iz 572 različita grada po celom svetu.

Glumac Pavle Pekić predstavio je novi komad “Kišne kapi na vrelom kamenju” Rajnera Vernera Fasbindera, reditelja Juga Đorđevića, kojeg je veoma nahvalio da je izuzetno nadaren i promišljen u svojim umetničkim rešenjima.

Pekić je napomenuo da je sama tema velikog reditelje i scenariste Fasbindera aktuelna i danas, da su bile veoma inventivne intervencije na samom tekstu, a pored njega igraju Ljubinka Klarić, Iva Ilinčić i Aleksandar Vučković, za premijeru 20. februara.

Nataša Marković igraće glavnu ulogu u drami “Dan kada ja više nije bilo ja” Rolanda Šimelpfeniga, rediteljke Tare Manić, za koji je izjavila da je veoma specifična, sa neobičnim jezikom i zanimljivom strukturom komada.

Marković je već igrala u komadu istog pisca “Arapska noć” na sceni JDP-a (2005), a novo delo je definisala kao “nadrealna bajka” o porodici gde se roditeljima pojavljuju – njihovi dvojnici.

Premijera se očekuje 6. marta, a uz glavnu glumicu igraju i Ivana Nikolić, Ivan Tomić, Daniel Sič, Ivan Zarić i Slađana Vlajović.

Roman “Tiho teče Misisipi” Vladimira Tabaševića dobija i svoju pozorišnu verziju 20. marta, u režiji nagrađivanog i traženog Ivice Buljana, koji je zajedno sa piscem i uradio dramatizaciju.

Upravo ovog hrvatskog reditelja pohvalila je Vesna Čipčić koja igra u tom scenskom delu.

“Dolazak reditelja Ivice Buljana u Beograd je beskrajna radost za mene, jer njegov rad i tekstove pratim po regionu, nije mi bilo teško da putujem gde god gostuje sa predstavama”, nadahnuto je istakla Čipčić.

“Svaki put sam se slično osećala: došlo mi je oborim sve ispred sebe i skočim na scenu da odmah igram u njegovoj predstavi”, uzbuđeno je opisala osećanja prvakinja BDP-a.

Roman ukratko pripoveda o raspadu zemlje kroz raspad jedne porodice, a uz Čipčić igra i njena ćerka Aleksandra Anja Alač, Dunja Stojanović, Jana Milosavljević, Vanja Nenadić…

“Cement Beograd” naziv je komada Hajnera Milera koji će režirati Sebastijan Horvat iz Slovenije, koji je realizovao to komplesno dramsko delo u Zagrebačkom kazalištu mladih i SNG Drama u Ljubljani, i sada će zaokružiti kao trilogiju 10. aprila u BDP.

Isidora Simijonović kao jedna od glavnih glumica u predstavi istakla je koliko je zanimljiv rad na ovom projektu kao pravi istraživački proces, a tek su imali jednu probu.

Delo se bavi pitanjem trauma, slobode, sukoba, smešteno u Beograd danas, posle “Cementa Zagreb” i “Cementa Ljubljana”, a u glumačkoj ekipi su još i Ivan Zablaćanski, Emir Ćatović, Nedim Nezirović i Marija Pikić.

Ponovo na sceni prestonice Srbije je i makedonski dramski pisac Goran Stefanovski, na žalost od nedavno pokojni, sa čuvenim komadom “Divlje meso” (1979), u režiji Jagoša Markovića.

Reditelj potpisuje i adaptaciju, scenografiju i izbor muzike, a Milan Lane Gutović igra jednu od rola, posle saradnje sa predstavom “Sumrak bogova” istog režisera.

Gutović je izrazio želju da “Divlje meso” od 24. aprila kada je premijera, doživi isti ako ne i veći uspeh kao “Sumrak bogova”, i da mu prija rad sa rediteljem.

Glumac je najavio i drugi projekat koji sprema u ovoj pozorišnoj kući, a to je “Zelena čoja Montenegra” Mome Kapora, prema dramatizaciji Stevana Koprivice, u režiji Nikite Milivojevića.

“Reditelj mi je dodelio ulogu jednog voditelja, i nadam se da me je Milivojević pozvao kao deo rešenja, a ne kao deo problema”, kratko i u svom stilu duhovito je objasnio Gutović suštinu saradnje.

Andrija Kuzmanović takođe igra u ovom komadu čija će premijera biti 10. avgusta na festivalu Grad teatar Budva (ko-producent) i onda 21. avgusta u Beogradu.

Popularni glumac veoma voli knjige Mome Kapora, dopadaju mu se što su tako pitke, naizgled lake, a zapravo višeslojne, i posebno mu je drago što igra sa velikom ekipom glumaca, najviše ga raduje Lane Gutović, jer je po njemu sjajno kada i stariji glumci i dalje vredno rade kao u mladosti.

Sve angažovaniji reditelj Veljko Mićunović postaviće dramu “Demokratija” Josifa Brodskog, za 8. maj, kada je planirana premijera, dok adaptaciju još uvek radi Slobodan Obradović.

Glavnu ulogu tumači ponovo gost iz Hrvatske Ozren Grabarić, posle uspeha sa prethodnom produkcijom BDP-a “Ružni, prljavi zli”, a uz njega će na pozornici biti Tamara Aleksić, Ivana Nikolić, Milutin Dapčević i Arpad Mesaroš.

Majka i ćerka Vesna Čipčić i Anja Alač biće akteri još jedne predstave – “Living Room” nemačkog pisca i reditelja Ersana Mondtaga, a uz njih dve u ovom intimnom komadu igraju Ljubomir Bulajić i Aleksandar Jovanović.

“Svoju trilogiju autor Mondtag će završiti u Srbiji, Beogradu, nakon postavke u Belgiji i Nemačkoj, i zanimljivo je u samom procesu rada što nemamo jasan scenario, već je reditelj dovoljno otvoren da sve zajednički spremamo, da nas prati i osluškuje, da učestvujemo i stvaranju teksta”, objasnila je Alač za dramu čija će premijera biti 18. septembra.

Za sada poslednja, deseta premijera će biti poznati naslov “U raljama života” prema romanu Dubravke Ugrešić, u dramatizaciji proslavljene spisateljice Biljane Srbljanović.

Čuveni film Rajka Grlića oživeće reditelj Andrej Nosov za jesen 2021, odnosno 9. oktobra, kada će na sceni zaigrati Iva Ilinčić, Vanja Nenadić, Vesna Čipčić, Milica Zarić, Aleksandar Vučković i Miloš Perović.

Karte za sve predstave Beogradskog dramskog pozorišta možete kupiti preko sajta www.tiketklub.comPratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.