Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Đule Van Gog dobitnik nagrade "Strune od svetla" - | K-013 Portal
Zvonimir Djukić Đule, Van Gog, Đukić, Zvonimir Đukić

Đule Van Gog dobitnik nagrade "Strune od svetla"Zvonimir Đukić Đule, frontmen sastava Van Gog dobitnik je nagrade "Strune od svetla" koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u bluz i rok muzici.

Laureat, pored plakete dobija i jednu gitaru iz kolekcije pisca i kantautora Saše Radonjića koji je nagradu i ustanovio pre šest godina.

U obrazloženju žirija, koji je radio u sastavu Bogomir Bogica Mijatović (predsednik), dr Miroslav Miki Radonjić i Saša Radonjić, se pored ostalog kaže da je Zvonimir Đukić Đule kreativna i estetska konstanta naše rok scene sa stažom od preko 30 godina, što je već samo po sebi za svaki respekt.

"Kreativna suma njegovog visoko poetiziranog tekstopisačkog umeća je nedavno prezentovana kroz knjigu "More bez obala" (Laguna, 2019) koja pored Đuletovih dobro znanih strofa i stihova, donosi i jedan istinski dragocen bonus u vidu njegovih fotografskih radova za koje se bez ikakvih ustezanja može reći da su takođe čista poezija", smatra žiri.

Ističu da u prilog unikatne vitalnosti Đuletovog tekstopisačkog i kompozitorskog dara najubedljivije svedoči singl iz prošle godine "Emotivno miniran".

Žiri je doneo još jednu odluku - da se od ove godine u okviru nagrade "Strune od svetla" uvrsti i priznanje za mlade stvaraoce u rok muzici i kulturi.

Priznanje u formi statuete nosi naziv "Svetlo od struna" i žiri će ga dodeljivati u godinama kad prepozna poseban kapacitet na sceni naših mladih rokera.

Ove godine žiri je prepoznao taj kapacitet i dar u sklopu sastava Nemi pesnik iz Novog Sada, pa će prvu statuetu "Svetlo od struna" uručiti njihovom tekstopiscu i gitaristi Marku Aleksiću.

O datumu i detaljima ceremonije uručenja nagrade i priznanja, fondacija Saše Radonjića će izvestiti u skladu sa okolnostima koje nam nameće pandemijska stvarnost.

Prethodni dobitnici ove nagrade su: Milan Korać, Nikola Vranjković, Kralj Čačka i Miloš Zubac.

(Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.