Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Glumci: Rizik postoji, ali dobro je da se vratimo na scenu - | K-013 Portal

Glumci: Rizik postoji, ali dobro je da se vratimo na scenu

pozorište, predstave, glumci

Nakon što je Krizni štab za suzbijanje virusa Kovid-19 objavio da je dozvoljen nastavak kulturnog života od ponedeljka, i da će pozorišta moći nesmetano da rade ako se pridržavaju određenih mera, glumci koji su govorili za Tanjug smatraju da rizik postoji, da će se igrati u posebnim uslovima, ali i da žele da se vrate na scenu.

Kako su najavili iz Vlade Srbije, pozorišne predstave se mogu održavati ukoliko se glumci pred izvođenje testiraju ako igraju prisnije scene, dok osoblje i tehnika teatra mora da nosi maske na licu sve vreme.

Pošto će glumci morati svakako da drže rastojanje, i svi moraju biti zdravi, dok će im se vršiti jednom nedeljno testiranje na koronu, nameće se pitanje koliko je to izvodljivo, odnosno kako se dramskim umetnicima čini ovo novo doba za scenu?

"Ne osećam se dobro što ćemo svi od sada igrati pod ovakvim okolnostima, posebno što sa tim ograničenjem sale više neće biti pune", iskren je Ljubomir Bandović, jedan od najzaposlenijih glumaca u pozorištu, na filmu i televiziji.

Odluka je doneta da u sali ne sme biti više od 500 ljudi, što se misli i na glumce na sceni, i samim tim se zaista smanjuje i zarada na blagajni, kao i kapacitet publike.

Bandović smatra da je Kovid-19 farsična situacija, ali ne samo ovde, već svuda u svetu, i da se pridržava svih mera kako je rečeno, dakle nosi masku, jer je rečeno da to tako mora.

Na pitanje da li oseća bojazan oko mogućeg pogoršanja pandemije kada se krene u sezonu teatra pred nama, jer je možda neko od kolega na sceni sa simptomima, glumac odgovara da ga kolege sigurno ne plaše iz razloga što je on igrao na scenama uvek u jeku svih mogućih gripova, a za njega je Kovid-19 samo dodat na spisak raznih prehlada.

"Problem je u tome što lično zaista ne znam ništa o toj bolesti, odnosno znam da treba da se nosi maska, da perem ruke, uzmem rukavice, i to je sve", naglašava Bandović mističnost ili mistifikaciju korona poretka.

Cenjenog umetnika na malim ekranima publika će pratiti u seriji "Kosti" prema scenariju Nikole Pejakovića Kolje, a u bioskopu u trileru "Jedini izlaz" (kasnije i kao mini serija), a takođe tumači naslovnu ulogu u biografskoj drami "Svetozar Miletić" Darka Bajića, čija se premijera očekuje na Filmskom festivalu na Paliću tokom septembra.

Bandović objašnjava da se na setovima za snimanje TV serija svi se pridržavaju pravila i mera, samo glumci ne nose maske da im se ne razmaže šminka, dok svi u ekipi to moraju, i nema više od šest ljudi u prostoriji tokom realizacije scena, što je dokazano i u najnovijim projektima koje trenutno snima - "Porodica" (o Slobodanu Miloševiću) i spomenuta "Nečista krv".

Glumica Aleksandra Anja Alač, ćerka Vesne Čipčić, sa kojom je i član Beogradskog dramskog pozorišta, mišljenja je da teatar mora što pre da počne sa radom, jer ovakva situacija bez kulture ne vodi ničemu.

"Ono što je dobro u pozorištu gde sam zaposlena je činjenica da će se uskoro otvoriti Letnja scena ispred same zgrade teatra, što je zaista odlično za sve nas i publiku", izjavila je Alač.

BDP Arena naziv je letnje pozornice, jedine u Beogradu koja će na svom repertoaru od 3. septembra pod otvorenim nebom, imati veoma gledane predstave iz sopstvene produkcije.

Na pitanje da li se glumci plaše da igraju predstave posle toliko meseci zatišja i apstinencije zbog mogućeg novog talasa zaraze, Alač kaže da je to rizik van njihove kontrole.

Opet, ona smatra da je odlično što će se neko vreme do početka sezone u oktobru prvi put u istoriji BDP-a predstave igrati na otvorenom, što ne može da ošteti situaciju sa pandemijom.

Mlada glumica, koju publika malih ekrana trenutno gleda u TV seriji "Tate", a pratila ju je i u "Urgentnom centru", u novoj sezoni BDP-a igraće pored svoje majke i Ljubomira Bulajića u drami " Living Room " u režiji berlinskog autora Ersana Mondtaga.

Na pitanje koliko je uzbuđena ili u strahu oko svih tih mera u narednom periodu, Alač kaže za sebe da je možda hrabra kada ne misli o tome da će biti posledica dalje i dodaje da gluma zapravo i nije jedini posao koji je u nekom riziku zbog poželjne distance među akterima ili običnim ljudima.

Nikola Šurbanović, dobitnik Sterijine nagrade za izvanrednu ulogu u predstavi "I ostali" pozorišta Vuk ističe da cela situacija sa ovim virusom u jednom trenutku nije dobro kontrolisana.

"Mislim da smo prebrzo krenuli nakon ukidanja vanrednog stanja da previše izlazimo i družimo se".

Mlada nada srpkog glumišta uveren je da u početku neće biti ogroman odziv publike u pozorištima upravo zbog straha koji je stvoren proteklih meseci u medijima od korone.

Šurbanović je presrećan što će konačno posle marta meseca izaći na scenu i igrati svoje naslove u prestižnim teatrima prestonice - Atelje 212 ("Noževi u kokoškama", "Pošto gvožđe"), JDP ("Selestina"), Zvezdara teatar ("Ljubav u Savamali") i Duško Radović ("Pepeljuga").

"Neverovatna stvar mi se zadesila uoči vanrednog stanja, a to je da sam uskočio u mjuzikl "Cigani lete u nebo" u Pozorištu na Terazijama i taman kada je trebalo da premijerno odigram tu ulogu umesto Ivana Bosiljčića, stigla je zabrana na igranje svih predstava", objašnjava Šurbanović i napominje da će mu od jeseni taj projekat biti nov za publiku, a nedavno su glavnu žensku ulogu ovde dobile u alternaciji zvezde u usponu - Olivera Bacić i Miona Marković.

Uloga Lajka Zobara neće biti jedina koju će nam mladi glumac podariti u narednom periodu.

Tu je i TV serija "Nečista krv", koja je uveliko u produkciji, a on će svoje scene snimati od kraja septembra.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.