Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Izložba "FORENZIKA PROŠLOSTI" - 20 GODINA NOVIH ISTRAŽIVANJA VINČE od 25. septembra u Narodnom muzeju Pančevo - | K-013 Portal

Izložba "FORENZIKA PROŠLOSTI" - 20 GODINA NOVIH ISTRAŽIVANJA VINČE od 25. septembra u Narodnom muzeju PančevoIzložba "FORENZIKA PROŠLOSTI" - 20 GODINA NOVIH ISTRAŽIVANJA VINČE od 25. septembra u Narodnom muzeju Pančevo

Neolitska Vinčanska kultura svakako je jedna od najpoznatijih arheoloških fenomena koji se vezuju za teritoriju današnje Srbije.

Upravo Vinčanci su oni koji su na Balkanu učestvovali u „Neolitskoj revoluciji“, prvi su živeli u kućama kakve i mi danas znamo, gajili stoku, bavili se poljoprivredom...

Ali ono što ih danas čini prepoznatljivim kod nas i u svetu su fantastične figurine ljudi i životinja, tajanstveni „žrtvenici“, najranija upotreba metala na Balkanu, a moguće i mnogo šire. Tu su naravno simboli koje otkrivamo na njihovim posudama, takozvano „Vinčansko pismo“.

Savremena istraživanja Vinče, započela su 1998. godine, i još uvek traju. Preko 250 studenata, volontera, arheologa, doktora nauka, iz Srbije ali i iz Makedonije, Grčke, francuske, Nemačke, SAD-a i drugih zemalja vredno i predano radi na otkrivanju tajni koje ovaj monumentalni lokalitet još uvek čuva.

Dođite da saznate sve što vas zanima o dalekoj i bogatoj prošlosti i ljudima koji su živeli u doba Vinče pre 7.000 godina na našim prostorima.

Izložba će biti otvorena u sredu 25. septembra u 19 časova u Narodnom muzeju Pančevo, a trajaće do 12. oktobra 2019. godine.

Tags:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.