Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Izložba "Žene u antičkom Rimu" u Narodnom muzeju Pančevo - | K-013 Portal

Izložba "Žene u antičkom Rimu" u Narodnom muzeju Pančevo

Izložba "Žene u antičkom Rimu" u Narodnom muzeju Pančevo

Izložba "Žene u antičkom Rimu" Narodnog muzeja iz Šapca biće otvorena u utorak, 29. oktobra, od 19 sati u Narodnom muzeju Pančevo.

Kada se govori o položaju žene u antičkom Rimu, najpre se može pomisliti da su one bile potpuno uskraćene za svako pravo, javnog života ili obrazovanja.

Međutim, tokom dugog trajanja Rima, položaj žena se mennjao, tako da je u vreme cara Justinijana, položaj žene bio gotovo izjednačen sa pravima muškaraca, te je bio bolji nego u nekim savremenim državama. To nije teško razumeti, ako znamo da su žene u modernom svetu, prvo dobile pravo glasa na Novom Zelandu, krajem 19. veka, a u Švajcarskoj na primer, tek 1971. godine.

Izložba Žene u antičkom Rimu, bazira se na arheološkim otkrićima otkrivenim na teritoriji današnje Srbije, predmetima iz svakodnevnog života, posuđu, nakitu, koji su uglavnom koristile žene i pokazuje kakav je uticaj rimska kultura izvršila na lokalno stanovništvo Balkana u pogledu položaja žene u društvu.

Ulaz je besplatan

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.