Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kineska filharmonija održala prvi put koncert u Beogradu - | K-013 Portal

Kineska filharmonija održala prvi put koncert u BeograduKineska filharmonija održala prvi put koncert u Beogradu

Povodom obeležavanja Kineske nove godine u Beogradu, večeras je u Centru „Sava“ održan Kineski novogodišnji koncert 2020, na kojem je po prvi put u Srbiji nastupila Kineska filharmonija.

Tim povodom, ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo izjavila je da je Kineska filharmonija svetski priznata i poznata.

„Nadam se da se ovaj performans svideo našim srpskim prijateljima. Čini mi se da muzika nema granice i ona je zajednički jezik čovečanstva. Verujem da su ove melodije podelile večeras novogodišnju sreću i radost sa kineskim narodom“, rekla je ambasadorka Čen Tanjugu.

Kineska filharmonija iza sebe ima istoriju dugu 20 godina, tokom kojih je održala više od 1.000 koncerata i na njima izvela je više od 3.000 kompozicija, a više od milion ljudi je posetilo te koncerte.

Dirigent Huang Ji vodio je filharmoničare kroz kompozicije A. Borodina i L. V. Betovena.

Poznati dirigent Ji trenutno je na poziciji šefa dirigenta Kineske filharmonije, Nacionalnog baleta Kineskog simfonijskog orkestra i umetnički direktor Kunming Nije’er simfonijskog orkestra.

Kao solisti na sceni su im se pridružili i pijanistkinja Serena Vang i Vei Siđun na kineskoj flauti-Dic’.

Posebnu čar prisutnima u dvorani je doneo je Vei Siđun kada je zasvirao na instrumentu dic’.

Zadatak Kineske filharmonije oduvek je bio promocija kineskih kompozitora, a svake muzičke sezone priređuju se posebni koncerti u cilju promovisnja istih i insistira se na naručivanju kompozicija uglednih kineskih, a i stranih kompozitora.

Večeras je na Kalemegdanu otvorem Kineski vašar povodom Kinske nove godine.

Trajaće mesec dana, tokom kojih će u Beogradu i Novom Sadu biti izvedeno više koncerata, manifestacija… Već sutra će u Knez Mihailovoj biti odrzaan muzički koncert i nastup umetničke trupe koja će predstaviti kineske mađioničarske trikove.

(Foto: Tanjug)

Tags: ,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.