Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Muzej Nikole Tesle biće preseljen u zgradu Termoelektrane Snaga i svetlost - | K-013 Portal

Muzej Nikole Tesle biće preseljen u zgradu Termoelektrane Snaga i svetlost

ministarstvo kulture, muzej nikole tesle

Muzej Nikole Tesle biće preseljen u zgradu Termoelektrane "Snaga i svetlost", saopštilo je danas Ministarstvo kulture i informisanja.

U saopštenju se navodi da je Vlada odlučila da zgrada te termoelekrane u Beogradu u potpunosti odgovara potrebama Muzeja i da će premeštanjem taj muzej "dobiti adekvatan prostor kako bi nastavila sa promovisanjem lika i dela jednog od najvećih umova 20. veka".

Dodaje se da je objekat termoelektrane "Snaga i svetlost" sagradjen u periodu od 1930. do 1932. godine prema projektu Švajcarskog društva za elektrifikaciju i saobraćaj iz Bazela, a sastoji se iz zgrade Elekrane, portalnog krana sa rukavcem, pumpne stanice i filterskog postrojenja.

Objekat je utvrdjen za spomenik kulture.

"Pokretna kulturna dobra vezana za život i delo Nikole Tesle, koja čine zbirni fond Muzeja, razvrstavaju se na način koji omogućava pravilno obavaljanje propisanih poslova zaštite kulturnih dobara i savremenu muzeološku prezentaciju muzejskih zbirki i to zbirki predmeta iz oblasti elektrotehnike, mašinstva, hemijske tehnologije, sitnih tehničkih predmeta, ličnih predmeta Nikole Tesle, likovne i primenjene umetnosti iz zaostavštine Nikole Tesle, memorijalnih predmeta, kao i zbirka likovne i primenjene umetnosti Muzeja Nikole Tesle", navodi se u saopštenju.

Taj muzej je 21. maja 2020. godine postao republička ustanova kulture.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.