Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Otvorena izložba Borisa Stanića “Daća i drugi radovi” - | K-013 Portal

Otvorena izložba Borisa Stanića “Daća i drugi radovi”

Otvorena izložba Borisa Stanića “Daća i drugi radovi”

U sredu, 4. septembra u 20 sati, u prostoru Agencije KomunikArt u Pančevu, otvorena je izložba strip autora Borisa Stanića “Daća i drugi radovi”.

Reč je o prvoj autorskoj produkciji ove agencije, koja je takođe bila jedna od potpisnica francusko-srpskog sporazuma o saradnji u oblasti kulture i stripa, tokom nedavne posete francuskog predsednika Emauela Makrona Srbiji.

Urednica galerijskog programa agencije Komunikart, Snežana Ćuruvija je istakla da autora izložbe karakteriše “izražen i originalan autorski potpis” u stripovima, crtežima,i pesmicama. “Boris Stanić izgradio je specifičan i prepoznatljiv stil, kojeg karakterišu razigrane linije, bogat i neobičan kolorit, a vešto se snalazi i u monohromatskim varijantama”, pojasnila je ona.

Galerijski prostor agencije KomunikAt je novo mesto u Pančevu posvećeno kulturnim i umetničkim sadržajima. “U fokusu će se naći autorski strip, a domaći i strani autori biće promovisani kroz različite aktivnosti: izložbe, razgovore, prezentacije, radionice… Galerija će raditi na promociji domaćih autora i na razvijanju međunarodnih rezidencijalnih programa”, dodala je Ćuruvija.

Boris Stanić je na izložbi u KomunikArtu predstavio svoj upravo završeni strip “Daća” o starom Banatu, nastao po motivima pripovetke Milete Jakšića. O motivaciji za strip i samom Banatu, Stanić je rekao da je to mesto “lične, intimne mitologije, nastalo mešanjem predstava iz priča o precima s mamine strane, Banaćanima, sećanjima na odrastanje u Margiti, i arhetipskih vizija iz filma Saše Petrovića “Biće skoro propast sveta’”. Pančevački autor je izložio i svoje crteže koji predstavljaju nekoliko različitih celina, te je po prvi put predstavio i svoje pesme, u štampanom formatu.

 Boris Stanić do sada je objavio četiri stripa - Atentat – s one strane patnje, Besna kobila (2015), Radosav – hrastovo lišće, Komiko (2015), Radosav – jutarnja magla, Komiko (2011), Blatište, Elektrika (2011). Pored radova koje će izložiti u Komunikartu, trenutno crta i nekoliko novih stripova. Završio je slikarstvo, nakon čega se vratio stripu kao “svojoj prvoj ljubavi”. Njegov “Atentat”, grafički roman u kome prikazuje Sarajevski atentat i poslednje dane Gavrila Principa, pre dve godine je poznati britanski istoričar stripa Pol Gravet uvrstio na godišnju listu 50 najboljih stripova iz celog sveta.

Izložba će biti otvorena do 19. oktobra 2019. godine. Radno vreme izložbenog prostora KomunikArt je od 9-15h, radnim danima.

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.