Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pančevac Bojan Vasić dobitnik nagrade 'Vasko Popa' - | K-013 Portal

Pančevac Bojan Vasić dobitnik nagrade 'Vasko Popa'

Bojan Vasic, nagrada vasko popa

Pesnik iz Pančeva Bojan Vasić je 26. dobitnik nagrade "Vasko Popa", za knjigu pesama "Toplo bilje", u izdanju Kulturnog centra iz Novog Sada, navode iz direkcije za nagradu iz Vršca.

Svečano uručenje nagrade biće održano u ponedeljak, 19. oktobra, u Gradskoj kući u Vršcu, tačno u podne, uz ograničen broj prisutnih, zbog okolnosti kovida 19.

Nagrada je ustanovljena 1995. godine u Vršcu, i uručuje se svake godine na dan pesnikovog rođenja 29. juna.

Ipak, ove godine osnivač nagrade je bio primoran da termine vezane za nagradu pomeri zbog pandemija koronavirusa za oktobar.

Na trećoj sednici, 14. oktobra žiri je doneo odluku većinom glasova da se nagrada dodeli upravo laureatu Bojanu Vasiću.

Najprestižnije priznanje za stvaralaštvo na srpskom jeziku u oblasti pesništva ima cilj da afirmiše savremenu srpsku poeziju, uvažavajući doprinos Vaska Pope i njegovo neprocenjivo služenje modernoj pesničkoj reči.

Nagradu dodeljuje Agencija Đorđević, a darodavci novčanog iznosa su Grad Vršac i „Senzal kapital“, vlasnika Radeta Rakočevića iz Beograda.

Žiri je razmatrao 45 naslova – zbirki pesama u periodu 2019. i 2020. godine, koji su poslati na konkurs ili su predloženi od strane članova žirija.

U uži izbor su bili odabrani i sledeći naslovi: "Ruke u rukama" Ane Ristović (Arhipelag, Beograd), "Groznica severa" Slavomira Gvozdenovića (Agora, Novi Sad) i "Unutrašnji pejzaž" Borisa Lazića (Kulturni centar, Novi Sad).

Nagrada se sastoji od Povelje s likom Vaska Pope, rad slikara Milana Blanuše, i novčanog iznosa.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.