Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pančevački muzej ušao u 99. leto - | K-013 Portal
muzej pancevo, narodni muzej pancevo

Pančevački muzej ušao u 99. letoNarodni muzej, najstarija gradska institucija kulture u Pančevu, ušao je u 99. leto. Nadomak impozantne godišnjice, muzej minulu godinu ispraća nizom kvalitetnih programa, autorskih i gostujućih izložbi sa stručnim vođenjem, koncerata i performansa.

Postaje i mesto promocija mnoštva štampanih izdanja, zavičajnih i drugih autora, pa i sam izrasta u najplodnijeg gradskog izdavača godine, sa objavljenom monografijom, knjigom i časopisom i velikim brojem kataloga održanih izložbi.

‒ Najpre tu je „Glasnik muzeja Banata”, izdanje kojim se dičimo. Reč je o glasilu muzeja, ali i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančeva, udruženja koje se bave kulturom i istorijom muzeja i ustanova kulture čitavog Banata. Tu je i četvrti tom „Arheološka topografija Banata”, koji se odnosi na deo teritorije grada Pančeva, višegodišnji projekat koji realizuju naši arheolozi u saradnji sa Muzejom Vojvodine, uz podršku ostalih regionalnih institucija i Ministarstva kulture. Pred publikom i čitaocima je i treće izdanje knjige „Divizija Princ Eugen” autora Srđana Božovića, kustosa istoričara našeg muzeja, vaoma tražena i van granica Srbije, u štampanom i u elektronskom obliku, koju smo kao i „Glasnik muzeja Banata“ štampali sredstvima muzeja uz pomoć Grada Pančeva ‒ kaže za Politiku Miroslav Birclin, direktor muzeja, koji je osnovan 1923. godine.

Zbilo se to 23. dana decembra na sednici, kojoj su prisustvovali tadašnje viđenije ličnosti Pančeva, industrijalci i ljudi koji se bave kulturom, sa gradonačelnikom Vladimirom Marganom na čelu. Inicijativa za osnivanje muzeja, ali i gradske biblioteke, potekla je od dr Borislava Jankulova, kojeg Osnivački odbor, tada okupljeni građani i građanke ‒ gđa. Ljubica Hadži Pavlović, gđa. Julija Kerer, gospoda Matija Bahman, Pera Barjaktarović, Karlo Vitigšlager, Jovan Graf, Nikola Đorđević, i jednoglasno bira za upravnika i prvog kustosa tada Gradskog muzeja, a sada Narodnog muzeja.

Po osnivanju muzej je radio u više gradskih prostora, da bi se 1965. godine skrasio u zgradi bivšeg Magistrata, sagrađenoj 1838. godine, kada je Pančevo, pored Temišvara, bilo značajno uporište Banatske vojne granice. Muzej je do 1982. godine ovo zdanje delio sa gradskom bibliotekom i arhivom. Posebna dragocenost zgrade jeste nekada senatska ili magistratska dvorana, a danas Svečana sala, najlepših 115 kvadrata Pančeva.

Narodni muzej Pančeva je muzej kompleksnog tipa sa odeljenjima za arheologiju, istoriju, etnologiju, istoriju umetnosti, fotografskom i preparatskom laboratorijom. Osim što je najstarija pančevačka, spada i među najstarije ustanove ove vrste u zemlji, nastala iz privatnih zbirki. Najveće vrednosti koje čuva su slika Paje Jovanovića ,,Seoba Srba”, slika Konstantina Danila ,,Arhimandrit Kengelac”, zbirka portreta i slika Uroša Predića, zastava Srpskog Vojvodstva iz revolucionarne 1848. godine, keramika stara više od 7.000 godina iz perioda Starčevačke kulture.

 

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.