fbpx
muzej pancevo, narodni muzej pancevo

Pančevački muzej ušao u 99. leto

Narodni muzej, najstarija gradska institucija kulture u Pančevu, ušao je u 99. leto. Nadomak impozantne godišnjice, muzej minulu godinu ispraća nizom kvalitetnih programa, autorskih i gostujućih izložbi sa stručnim vođenjem, koncerata i performansa.

Postaje i mesto promocija mnoštva štampanih izdanja, zavičajnih i drugih autora, pa i sam izrasta u najplodnijeg gradskog izdavača godine, sa objavljenom monografijom, knjigom i časopisom i velikim brojem kataloga održanih izložbi.

‒ Najpre tu je „Glasnik muzeja Banata”, izdanje kojim se dičimo. Reč je o glasilu muzeja, ali i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančeva, udruženja koje se bave kulturom i istorijom muzeja i ustanova kulture čitavog Banata. Tu je i četvrti tom „Arheološka topografija Banata”, koji se odnosi na deo teritorije grada Pančeva, višegodišnji projekat koji realizuju naši arheolozi u saradnji sa Muzejom Vojvodine, uz podršku ostalih regionalnih institucija i Ministarstva kulture. Pred publikom i čitaocima je i treće izdanje knjige „Divizija Princ Eugen” autora Srđana Božovića, kustosa istoričara našeg muzeja, vaoma tražena i van granica Srbije, u štampanom i u elektronskom obliku, koju smo kao i „Glasnik muzeja Banata“ štampali sredstvima muzeja uz pomoć Grada Pančeva ‒ kaže za Politiku Miroslav Birclin, direktor muzeja, koji je osnovan 1923. godine.

Zbilo se to 23. dana decembra na sednici, kojoj su prisustvovali tadašnje viđenije ličnosti Pančeva, industrijalci i ljudi koji se bave kulturom, sa gradonačelnikom Vladimirom Marganom na čelu. Inicijativa za osnivanje muzeja, ali i gradske biblioteke, potekla je od dr Borislava Jankulova, kojeg Osnivački odbor, tada okupljeni građani i građanke ‒ gđa. Ljubica Hadži Pavlović, gđa. Julija Kerer, gospoda Matija Bahman, Pera Barjaktarović, Karlo Vitigšlager, Jovan Graf, Nikola Đorđević, i jednoglasno bira za upravnika i prvog kustosa tada Gradskog muzeja, a sada Narodnog muzeja.

Po osnivanju muzej je radio u više gradskih prostora, da bi se 1965. godine skrasio u zgradi bivšeg Magistrata, sagrađenoj 1838. godine, kada je Pančevo, pored Temišvara, bilo značajno uporište Banatske vojne granice. Muzej je do 1982. godine ovo zdanje delio sa gradskom bibliotekom i arhivom. Posebna dragocenost zgrade jeste nekada senatska ili magistratska dvorana, a danas Svečana sala, najlepših 115 kvadrata Pančeva.

Narodni muzej Pančeva je muzej kompleksnog tipa sa odeljenjima za arheologiju, istoriju, etnologiju, istoriju umetnosti, fotografskom i preparatskom laboratorijom. Osim što je najstarija pančevačka, spada i među najstarije ustanove ove vrste u zemlji, nastala iz privatnih zbirki. Najveće vrednosti koje čuva su slika Paje Jovanovića ,,Seoba Srba”, slika Konstantina Danila ,,Arhimandrit Kengelac”, zbirka portreta i slika Uroša Predića, zastava Srpskog Vojvodstva iz revolucionarne 1848. godine, keramika stara više od 7.000 godina iz perioda Starčevačke kulture.

 


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.