Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Izložba slika i crteža Javora Rašajskog u Narodnom muzeju - | K-013 Portal
javor rasajski, narodni muzej pancevo

PANČEVO: Izložba slika i crteža Javora Rašajskog u Narodnom muzejuIzložba slika i crteža Javora Rašajskog biće otvorena u  sredu, 22 marta u  19 časova, u galeriji Narodnog muzeja Pančevo.

Javor Rašajski rođen je u Vršcu 1946. godine. Akademiju za likovne umetnosti završio je u Beogradu 1975. godine u klasi profesora Zorana Petrovića. Crtanje je učio kod profesora Aleksandra Lukovića, a crtež je specijalizirao na postdiplomskim studijama kod prof. Zorana Petrovića.

Aktivno izlaže od 1982. godine., učestvovao je na brojnim zajedničkim izložbama ULUSA-a uz 40-ak samostalnih izložbi. Uradio je ili ilustrovao preko osamdeset knjiga, od kojih su šest autorskih iz oblasti ornitologije. Iz iste oblasti ima preko dvadeset naučnih radova.

"Kada se nađete pred nekim crtežom ili slikom Javora Rašajskog, svejedno da li je to na izložbi, u katalogu ili knjizi, doživite prijatni šok i osetite se kao da ste u nekom paralelnom svetu današnje umetnosti. Rašajski je sam po sebi svojstven i kao da je neki put odvojen od ostalog umetničkog okruženja. I pitate se da li je on došao iz prošlosti ili anticpira neku budućnost. On je na sebi svojstven način tvrdoglav,

jer kao da se trudi da ne prati tokove koji su danas u savremenom slikarstvu, već ide putem koji je sam izabrao, putem slavlјenja istinske umetnosti. To je uvek najbolјi način da se bude siguran u putovanju" - Dušan Belča 2023.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.