Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pančevo: Otvorena izložba "Slovačko srpsko prijateljstvo" u Istorijskom arhivu - | K-013 Portal

Pančevo: Otvorena izložba "Slovačko srpsko prijateljstvo" u Istorijskom arhivuPančevo: Otvorena izložba "Slovačko srpsko prijateljstvo" u Istorijskom arhivu

U Istorijskom arhivu u Pančevu otvorena je izložba "Slovačko srpsko prijateljstvo" koja je rezultat dugogodišnje saradnje slikara naive iz Srbije i samoukih slikara Slovaka iz Kovačice i Padine.

Izložba sadrži najreprezentativnija dela slikara naive na ovim prostorima.

Na izložbi "Slovačko srpsko prijateljstvo" u Istorijskom arhivu Pančevo nalaze se dela najvećih slovačkih slikara naive: Zuzane Halupove,Martina Jonaša i Jana Husarika kao i nagrađena dela najpoznatijih savremenih naivnih umetnika Srbije: Dobrosava Milojevića, Marka Stevanovića i Dese Petrov Morar.

"O Zuzani Halupovoj,Martinu Jonašu,Janu Husariku slikarima Slovacima iz Kovačice i Padine već je mnogo pisano,snimani su filmovi,mnogo je pričano.Ne postoji muzej naive ili galerija u svetu a da nema bar jednu sliku najpoznatije srpske slikarke naive Zuzane Halupove i jednog posebnog, harizmatičnog Martina Jonaša", kaže Marija Raspir-udruženje iz Kovačice Naiva Art Kult.

Troje srpskih umetnika dobitinici su prestižnih svetskih nagrada i ne bave se samo slikarstvom.Oni vajaju,rade skulpture od drveta a Desa Petrov Morar ,koja je nedavno obeležila 55 godina stvaralaštva , piše pesme..

"Objavila sam tri zbirke pesama,slikam, vajam i pišem.Izlagala sam na svim kontinentima. Pošto ja dosta etnoloških motiva i običaja slikam ,rano sam počela, Etnografski muzej mi je snimio dva etnološko dokumentarna filma",kaže Desanka Petrov Morar, slikarka iz Pančeva.

Izložbu radova slikara koji su naivnu umetnost sa ovih prostora postavili u sam vrh svetske naive posetioci će moći da pogledaju u narednih mesec dana.

(Foto: Ilustracija)

Tags: ,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.