Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: U petak izložba Nevene Stojinov, u subotu koncert KUD-a Abrašević - | K-013 Portal
pancevo, nevena stojinov, kud abrasevic, koncert

PANČEVO: U petak izložba Nevene Stojinov, u subotu koncert KUD-a AbraševićKulturno umetničko društvo Abrašević Pančevo, definitivno nije obično folklorno Udruženje. Ova umetnička kuća svojim delima svima nama često zadaje teme za razmišljanje.

Po svojim humanitarnim manifestacijama su već poznati, iako spadaju u one kojima je potrebna pomoć ali kažu da ruka koja daje nikada nije prazna, a da bogatstvo, nikada nije sito i tome uče i svoje članove.

Ovih dana Abrašević je započeo svoju manifestaciju "Dani porodice" koja je još jedna u nizu lekcija kojima se uče članovi ove kuće.

Manifestacija je započeta obeležavanjem slave Abraševića Sv. Vasilije Ostroški, a nastavlja se izložbom fotografija i grafike, koja će se održati u Domu omladine u petak 26.05.

Autor ove izložbe je dugogodišnja igračica Abraševića, Nevena Stojinov.

Nevena je rođena je u Pančevu 2000. godine. Student je četvrte godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na grafičkom odseku u klasi profesora Aleksandra Mladenovića. Izlagala je na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

- Ova izložba, koja se otvara u petak, koncipirana je u okviru manifestacije "Dan porodice" koju organizuje kulturno - umetničko društvo "Abrašević" iz Pančeva, u kome sam provela svoje srednjoškolske dane. Budući da sada studiram nisam u mogućnosti da budem aktivni član - igrač, ali svoju ljubav prema igri nadomešćujem radom u drugim sferama. Fotografije i grafike nastale u proteklih nekoliko godina su rezultat mog iskustva u radu sa KUD - om i pitanja odnosa prema tradiciji u Srbiji. Ovom izložbom sam želela da obuhvatim ceo proces spremanja koncerta i da ispričam koliko je truda i energije uloženo pre samog izlaska na scenu, iz ugla koji većini gledalaca nije dostupan - dok o doživljaju na sceni možemo zajedno da svedočimo. Koreografije zastupljene na fotografijama su Pašona, Igre iz okoline Beograda, Ciganska ljubavna igra, Igre iz Banata, Dubočke kraljice, Go pratile Dedo i Vranjanska svita, kaže Nevena. 

348636974 619032610272272 1942958809578215176 n

Abrašević je ovoj devojci kao njena druga kuća, pružio podršku i želi da joj pomogne u njenom umetničkom radu, a opet sa druge strane, Nevena nije zaboravila svoju drugu kuću u kojoj je odrasla i kojoj posvećuje ovu izložbu.

Odmah sutradan 27. maja KUD "Abrašević" Pančevo će održati celovečernji koncert, posvećen porodici. Koncert počinje u 19 časova i kako su nam rekli, biće malo drugačiji u odnosu na klasične koncerte folklora. Mada mi smo od Abraševića navikli da nas svaki put nečim iznenadi.

Predsednica Abraševića, Lela Stojnov, kaže da nije baš sve onako kako su planirali ali da je na kraju krajeva to negde i normalno i da se svaki dan prilagođavaju promenama. Kaže da je najvažnije da su svi srećni jer je izlazak na scenu Kulturnog centra za sve članove najvažniji događaj. Saznali smo da će i ovog puta biti tu tamburaški orkestar profesora Mihajla Jovića i naravno čuveni orkestar Abraševića pod rukovodstvom profesora Milana Kačarevića. Prestaviće se sve grupe igrača.

Od sledeće nedelje Abrašević će otvoriti svoja vrata sale za roditelje koji će zameniti uloge sa decom, pa je planirano da se roditelji oprobaju u igri a da deca vode probu svojim roditeljima. E to jedva čekamo da vidimo. Planirano je da se u okviru prostorija Abraševića održi i jedna mala dečija priredba na kojoj će se deci prepustiti na maštu da pokažu i neka svoja druga umeća. Nakon toga, tu je i 86.rođendan Abraševića i na kraju je predviđen izlet za decu ali to već zavisi od vremenskih uslova. Ima kako kaže predsednica Abraševića tu u planu još nekih događaja ali ne žele da ih najavljuju jer zavise od vremenskih uslova koji im baš i ne idu na ruku ali otom potom.

Poenta je kako kažu da nauče svoje članove da im je Abrašević druga kuća u kojoj su jedni drugima podrška ali i u ovako teškim vremenima za decu, da im Abrašević, čuva leđa ali i daje vetar u dalji život, koji će se truditi da učine što lepšim.

Dakle petak i subota za sada, dva lepa događaja Abraševića.

Prvi u Domu omladine a drugi u Kulturnom centru Pančevo. Oba sa početkom u 19 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.