Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Predstava Ateljea 212 „Jedan Pikaso” u Kulturnom centru Pančeva - | K-013 Portal

Predstava Ateljea 212 „Jedan Pikaso” u Kulturnom centru Pančeva

atelje 212, predstava jedan pikaso, sofija jurican, tihomir stanic

Predstava „Jedan Pikaso” Džefrija Hačera (režija Erol Kadić, Atelje 212), gostovaće u Dvorani KC Pančeva u petak, 14. maja od 19.30. U predstavi igraju Sofija Juričan i Tihomir Stanić, a cena karte je 1000 dinara (sa popustom za poslednje redove - 800 dinara).

Drama savremenog američkog dramskog pisca Jeffreyja Hatchera smeštena je u okupirani Pariz 1941. godine. Baratajući poznatim biografskim podacima iz Picassovog života, kao i stvarnim događajima iz perioda II svetskog rata, Hatcher otvara prostor za uzbudljivu spekulaciju – kako bi izgledao mogući susret poznatog umetnika, za koga znamo da je period okupacije proveo u Parizu, i predstavnika nacističkog režima, u ovoj drami vrlo privlačne i obrazovane gospođice Fišer.

Komad se, istražujući Picassov život i umetnost, bavi položajem umetnika u teškim vremenima, odnosom umetnosti i rata, stvaranjem i cenzurom.

Za vreme nemačke okupacije Pariza tokom Drugog svetskog rata, navodno je jednom prilikom neki nemački oficir, videvši fotografiju slike „Gernika” u stanu Pabla Picassa, upitao: „Da li ste vi ovo uradili?” Slikar je odgovorio: „Ne, vi ste.” Kada su od slavnog španskog umetnika naručili rad za Svetsku izložbu u Parizu 1937. godine, on se dugo premišljao oko teme. A onda se odigrao stravičan događaj o kome se nije smelo ćutati. Na Svetskoj izložbi se pojavilo monumentalno, potresno platno koje je obeležilo istoriju umetnosti i postalo simbol ljudskog vapaja protiv užasa i besmisla rata. U krvavoj borbi za vlast tokom Španskog građanskog rata, nacionalisti koje je predvodio general Francisco Franco obratili su se za pomoć nacističkim saveznicima. Iz Nemačke i Italije stigli su novi borbeni avioni i zasuli bombama mali baskijski grad na severu Španije. U tom napadu, čiji je cilj bio pre svega zastrašivanje i slamanje morala republikanske opozicije, stradale su stotine civila, najviše žena i dece. Miran gradić Gernika postao je poprište masakra koji je potresao svetsku javnost. Ali bio je to tek nastavak krvoprolića koja su obeležila prošli vek. U revoltu protiv zastrašujuće nehumanosti rata, nastalo je delo koje su do danas videli milioni ljudi širom sveta.

„Ako ne mogu da priuštim uljane boje,
kupiću vodene. Ako nemam para za vodene,
kupiću drvene bojice. Ako za njih ne budem imao para
ili me bace u zatvor, pljunuću na prst
i crtati po zidovima.”

Pablo Picasso

(KomunikArt)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.