Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Preminuo filmski reditelj i scenarista Jovan Joca Jovanović - | K-013 Portal
jovan joca jovanovic, preminuo

Preminuo filmski reditelj i scenarista Jovan Joca JovanovićBeogradu je danas, u 83. godini, preminuo filmski reditelj, scenarista, montažer i teoretičar filma Jovan Joca Jovanović, saopštilo je Udruženje filmskih umetnika Srbije (UFUS).

Rođen je 31. maja 1940. u Beogradu, gde je diplomirao režiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju srednjemetražnim igranim filmom "Izrazito ja" (1967).
 
 
Taj film je proglašen najboljim filmom u svim kategorijama na Festivalu mladih autora u Njujorku (u žiriju su pored ostalih bili Stiven Spilberg, Endi Vorhol, Majkl Nikols, Piter Bogdanovič), dodaje se u saopšteenju.
 
Dokumentarni film "Kolt 15 GAP" (1971) nagrađen je na festivalima u Oberhauzenu, Utrehtu, Beogradu, našao se u Antologiji filmova festivala u Oberhauzenu, objavljena povodom 50 godina festivala.
 
Američki istoričar filma E. Barnau ga je uvrstio u svoju knjigu "Istorija svetskog dokumentarnog filma", naveo je UFUS.
 
Najvažniji Jovanovićevi dokumentarni filmovi su: "Revolucija koja teče" (1972), "Radni ljudi umetnici" (1975), "Narkomani" (1976), "Čovek koji je pravio sisteme" (1990), "Vukovar zašto" (1991).
 
Igrani film "Mlad i zdrav kao ruža" (1971), prikazan na FEST-u 2006, dobio je nagradu žirija filmske kritike i postao kultni film mlade filmske kritike i publike. Jovanovićevi filmovi, pre svega u domenu filmske estetike, bili su ispred svoga vremena i to ne samo kod nas, već i u svetskim okvirima, dodao je UFUS.
 
Bavio se i proučavanjem istorije i teorije filma a bio je dugogodišnji predavač na filmskim i video seminarima Javnog Zavoda kulturnih delatnosti Slovenije u Ljubljani. Na postdiplomskim studijama
 
Pedagoškog fakulteta u Ljubljani Jovanović je predavao predmet "Film i video".
 
Autor je knjiga "Uvod u filmsko mišljenje" i "Uvod u dramaturgiju filma".
loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.