Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nikola Cvetanović: Nemar, zapuštenost, zaborav. Može li drugačije?! - | K-013 Portal

Nikola Cvetanović: Nemar, zapuštenost, zaborav. Može li drugačije?!

nikola cvetanovic, grupa, pancevo

Peskana. Bara nastala početkom dvadesetog veka eksploatacijom peska. Nalazi se između železničke stanice "Pančevo Varoš" (popularno:"Predgrađe") i SRC "Mladost". Površina joj je oko 10,000 kvadratnih metara, a najviša dubina 3-5 metara. Tako je bar bilo...

Ljubitelji sporta i rekreacije koji preferiraju da Sportski centar posećuju peške, prolaze godinama unazad neposredno pored Peskane. Autor ovog teksta još uvek pamti štapove za pecanje na Peskani, kao i muke sa vađenjem lopte koja odleti u Peskanu. Od svojih roditelja i starijih generacija, slušalo se o klizanju i igranju hokeja u zimskom periodu, mnogo toga ovekovečeno je i fotografijama.

Šta se u međuvremenu dogodilo sa našom Peskanom? Današnji pogled na Peskanu sve ove slike čini fantastičnim, gotovo nezamislivim i stvara tugu. U zapuštenom trstiku ne može ni da se peca, niti da se na njemu kliza ili igra hokej, kamoli kupa.

Pančevci nisu zaboravili Peskanu, te je plan uređivanja napravljen pre 20-ak godina. Uređenje tako da se Peskana osposobi za kupanje koštalo bi oko 50 miliona dinara, dok bi u drugoj varijanti, koja je nastala pre 15-ak godina, bez osposobljavanja za kupanje, vrednost investicije bila oko 12 miliona dinara. Oba plana predviđaju i prateće sadržaje: staze, klupe, mobilijare, ugostiteljske objekte, itd. Ukoliko bi se Peskana osposobila za kupanje, grad bi dobio još jedno kupalište i to više od 10 puta veće od gradskog bazena!

Za Pančevce bi bilo višestruko korisno ponovno otvaranje mogućnosti uređenja Peskane. Pogotovo za naš grad kojeg decenijama unazad muče razni ekološki problemi. Budući da bi se time pružile dodatne mogućnosti sporta i rekreacije, uređenje Peskane moglo bi da doprinese i javnom zdravlju, razvoju omladinskog sporta, pružila bi se mogućnost relaksacije tokom sve vrelijih leta na praktično 10-15 minuta od centra...

Međutim, vratimo se na naslov teksta i sam početak naslova - nemar. Kako nije u pitanju građevinsko zemljište privlačno potencijalnim investitorima, svakako ne nešto što neposredno donosi političke poene, tako se i dogodilo da Peskana ostane izuzeta iz planova donosilaca političkih odluka u gradu poslednjih 30 i više godina. Da bude skrajnuta i zanemarena, ne bi li otišla u zaborav.

Da li će tako i biti, zavisi prilično i od samih Pančevaca. Građani treba da shvate da imaju moć, te da, pored građanskih prava koja uživaju, postoji i građanska odgovornost. Odgovornost prema prošlim generacijama i njihovoj zaostavštini koja treba da nas usmeri ka tome da ne dozvolimo propadanje Peskane, Stare pivare i drugih obeležja i simbola ovog grada. Čuvajući vrednu zaostavštinu i obezbeđujući joj kontinuitet, čuvamo sami sebe.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.