Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website 5 korisnih SAVETA kako da se ZAŠTITITE od KRAĐE s bankomata - | K-013 Portal

5 korisnih SAVETA kako da se ZAŠTITITE od KRAĐE s bankomata

Gotovina nikako da izumre u velikom delu sveta. Preuzimanje novčanica s bankomata je nešto sasvim uobičajeno i praktično je stvar navike.

Upravo na to računaju i hakeri, koji mogu dobiti pristup vašim karticama ako ne obratite pažnju na ove znakove.

Kako bi kriminalci ukrali novac s vašeg bankovnog računa, moraju imati kopiju dve stvari - informaciju s magnetne trake vaše kartice i PIN broj. Za krađu tih podataka oni se služe s tri uređaja:

Tzv. 'ubirači' (skimmers) su uređaji koji učitavaju informacije s magnetne trake kartice. Oni se nalaze priključeni s gornje strane na utoru za kartice bankomata. Kada neko umetne karticu, podaci se prenose na ubirač i paralelno s tim na drugi uređaj u vlasništvu kriminalca.

Bez PIN-a kriminalac i dalje ne može mnogo. Upravo stoga se u paru s ubiračem koriste i skrivene kamerice. Njihov zadatak je jednostavan - snimiti PIN broj dok ga korisnik unosi na bankomat.

Za istu svrhu (dobijanje PIN-a), kriminalci znaju da montirati i lažne brojeve za ukucavanje umesto one na bankomatu.

Kako se dodatno zaštititi?

Pravila za ovo su jednostavna, a neka su već poznata vlasnicima kartica koji često posećuju bankomate.

- Prvo i osnovno je pokrivanje prilikom upisa PIN-a. Na taj način se može sprečiti snimanje broja kamericom, ako ništa drugo.

- Valja koristiti karticu koja na sebi ima integrisan čip. Kopiranje informacija s magnetne trakice kartice je relativno jednostavno, dok je čip savim druga priča.

- Od banke valja zatražiti slanje SMS poruka kad god se uzima novac s kartice. Čim pre dobijete informaciju o nečem takvom, pre ćete moći da reagujete

- Koristite bankomate smeštene na jasno vidljivim i zaštićenim lokacijama - poput samih ulaza u banke i druge objekte pod video nadzorom

- Koristite zasebnu karticu kada putujete u inostranstvo i postavite limite na sredstva koja je moguće podići sa njihPratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.