Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kazuo Išiguro dobitnik Nobelove nagrade za književnost - | K-013 Portal

Kazuo Išiguro dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Švedska akademija za književnost saopštila je da je britanski pisac Kazuo Išiguro dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2017. godinu.

Nagrada je dodeljena piscu "koji u romanima velikih emotivnih padova otkriva bezdan ispod našeg iluzornog osećaja povezanosti sa svetom", pročitala je obrazloženje žirija sekretarka Švedske akademije Sara Danijus.

Kazuo Išiguro (1954) je poreklom iz Japana. Diplomirao je na Univerzitetu Kent 1978. a magistrirao na Univerzitetu Istočne Anglije 1980. Karijeru pisca započeo je 1981. kad je u godišnjaku "Stories by New Writers" objavio kratke priče.  Autor je romana "A Pale View of Hills", "An Artist of the Roating World", "When We Were Orphans", "Ne daj mi nikada da odem" (Never Let Me Go).

Za prva dva dobio je nagrade Winfred Holitby Prize i Whitebread Books Prize, a za roman "Ostaci dana" dobio je Bukerovu nagradu.

Časopis "Tajms" ga je 2008. uvrstio na listu 50 najvećih britanskih pisaca od 1945. Njegov sedmi roman, "Zakopani džin" (The Buried Giant), izašao je iz štampe u maju 2015. Kod nas ga je objavila "Dereta".

Nagrada će mu biti uručena 9. decembra na svečanoj ceremoniji u Stokholmu upriličenoj za sve laureate.

(Agencije / Foto: Rojters)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.