Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Novi projekat Srba i Rusa u kome učestvuju i deca - | K-013 Portal

Novi projekat Srba i Rusa u kome učestvuju i deca

Ovog vikenda je u Moskvi održana promocija književnosti za decu na srpskom jeziku u okviru projekta „Dvojezična bajka“ Društva srpsko-ruskog prijateljstva iz Pančeva, i projekta „Otkrivamo države“ Centralne dečje biblioteke Rusije (RGDB), prenosi Sputnik.

U subotu je održana promocija književnosti za decu na srpskom jeziku, na kojoj su se najmlađi Moskovljani upoznali sa bajkama, folklorom, pesmama, običajima i tradicijom naše zemlje. Ova priredba je deo projekta „Otkrivamo države“ koji je osmislila i koji realizuje Centralna dečja biblioteka Rusije (RGDB) koja u svom fondu ima preko osam miliona naslova, u čijim velelepnim prostorijama je i održano predstavljanje Srbije, saopštio je Srpsko ruski glas iz Pančeva.

Prisutne je pozdravio ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić, izražavajući zadovoljstvo što se i kroz književnost za decu i kroz uzajamno darivanje knjiga, kao i bilingvalno izdavaštvo uspostavljaju nerazrušivi mostovi između Rusije i Srbije, jer projekat „Otkrivamo države“ ima za cilj kulturološku edukaciju dece, što je od neprocenjivog značaja.

Decu i prisutne je pozdravila i Olga Monina, savetnica direktorke RGDB, a uz nju su prisutne pozdravili i Dejan Bosnić, direktor Biblioteke grada Pančeva, koji je tom prilikom predstavio i dvojezičnu bajku „Ježić u gostima kod Trešnjica“ Julije Brikove, spisateljice za decu, čija je bajka nedavno prevedena sa ruskog na srpski jezik u izdanju Gradske biblioteke Pančevo. 

Zahvaljujući projektu Društva srpsko-ruskog prijateljstva iz Pančeva, dečja biblioteka u Moskvi i Gradska biblioteka Pančeva jedna drugoj su poklonile po više od sto knjiga.

Tako će Gradska biblioteka Pančevo, uz podršku Ambasade Ruske Federacije u Beogradu i angažovanje direktora Dejana Bosnića, otvoriti odeljenje literature na ruskom jeziku, a Ruska dečja biblioteka u Moskvi, uz podršku Ambasade Srbije i resora kulture Grada Pančeva, dobila je odeljenje srpske dečje književnosti. U planu je da se ovim projektom promocije srpske kulture u više gradova Rusije osnuju odeljenja srpske književnosti, a da se istovremeno otvore ista takva odeljenja ruske književnosti u bibliotekama širom Srbije.

Prilikom posete Moskvi, Dejan Bosnić i Predrag Obradović su razgovarali i sa direktorom Smart biblioteke „Ana Ahmatova“ u Moskvi, prve visokotehnološke eksperimentalne biblioteke u Rusiji, kakvih je svega nekoliko na svetu, na temu mogućnosti saradnje na budućim zajedničkim inovacionim projektima.

(Sputnjik)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.