Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pogledajte sedam najlepših biblioteka u Evropi (FOTO) - | K-013 Portal

Pogledajte sedam najlepših biblioteka u Evropi (FOTO)

Fotograf Massimo Listri obišao je Evropu u potrazi za najlepšim bibliotekama, i oktrio je "bibliografsku lepotu" od srednjovekovnih  manastira do ustanova iz 19. veka. Evo šta je zabeležio okom kamere:

1. Biblioteka "Joanina", Univerzitet Coimbra, Portugalija


Biblioteca Joanina, Coimbria (Massimo Listri/TASCHEN)

Ova barokna biblioteka, izgrađena u 18. veku tokom vladavine kralja Joao V. Sastoji se od tri velike sobe podeljene sa lukovima koje su ukrašavali neki od najvećih portugalskih umetnika i ima više od 250.000 knjiga. 

2.Bibliothèque Sainte-Geneviève, Pariz, Francuska


Bibliothèque Sainte-Geneviève (Massimo Listri/TASCHEN)

Ova javna i univerzitetska biblioteka izgrađena je sredinom 19. veka i jedna je od najvećih i najstarijih u Parizu. 

3. Stiftsbibliothek, Admont Abbey, Austria


Stiftsbibliothek Admont (Massimo Listri/TASCHEN)

Ova izuzetna biblioteka je najveća manastirska biblioteka na svetu i sadrži sedam kupola ukrašenih freskama koje pokazuju faze ljudskog znanja. Knjige u originalnoj kolekciji su bile ponovo obrađene belom bojom da bi se podudarale sa ostatkom ambijenta. 

4. Strahov Abbey biblioteka, Češka republika


Strahovská Knihovna (Massimo Listri/TASCHEN)

Rokoko teološka dvorana u Strahovu ne samo da izgleda zapanjujuće, već je osmišljen tako da su je zaštitiliod požara što je bio ogroman problem u srednjovekovnim i renesansnim bilbiotekama. Ima više od 200.000 knjiga, uključujući 1.500 retkih prvih izdanja.

5: Biblioteka Convento de Mafra, Portugalija


Biblioteca do Convento de Mafra (Massimo Listri/TASCHEN)

Biblioteka Convento de Mafra je jedna od najznačajnijih biblioteka u Evropi, koja je zauzela najveću i najprestižniju sobu u Palati Mafra. 

6: Klosterbibliothek, Metten, Nemačka


Klosterbibliothek Metten (Massimo Listri/TASCHEN)

Skrivena na obodima bavarskih šuma, nedaleko od Dunava, Metten biblioteka je jedna od najlepših na svetu. Sadrži preko 150.000 knjiga o teologiji, filozofiji i istoriji i može se posetiti samo u najavljenim turama.

7: Trinity College Library, Dablin, Irska


Trinity College Library (Massimo Listri/TASCHEN)

Biblioteka Triniti koledža u Dablinu osnovana je 1592. godine. Čuvena "Long Room" biblioteka je u više navrata produžena kako bi svaka izdata knjiga u Irskoj našla svoje mesto. 

Slike prikazane u ovom tekstu su preuzete iz publikacije "Naljepše biblioteke sveta" autora Massima Listrija, koje je objavio Taschen. Ukolko želite vaš primerak možete je poručiti ovde.

(A. Simić)

Tags:


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.