Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website REPORTAŽA: Rijeka, grad sa pet godišnjih doba (FOTO, VIDEO) - | K-013 Portal

REPORTAŽA: Rijeka, grad sa pet godišnjih doba (FOTO, VIDEO)

Svi znaju da na svetu postoje četiri godišnja doba, ali u Rijeci postoji još jedno – Riječki karneval.

Ekipa Internet magazina Pančevo imala je ekskluzivnu priliku da prisustvuje Izboru kraljice Riječkog karnevala i Balu krinolina u organizaciji udruženja Oldtajmeri. Put nas je preko Beograda i Zagreba vodio do Rijeke….ali pre toga...

ISTORIJSKE ZANIMLJIVOSTI

Rijeka je najveća luka i treći grad po veličini u čitavoj Hrvatskoj. Burna istorija ovde je ostavila brojne tragove i predstavlja pravu oazu za ljubitelje vredne arhitekture, slikovitih popločanih ulica, verskih spomenika i maštovitih parkova.

Najstariji tragovi prisustva ljudi na ovom području potiču još iz praistorije, vremena neolita i paleolita, dok arheološka nalazišta, ostaci nekadašnjih gradova koji su bili smešteni nešto dalje od morske obale, vode poreklo iz bronzanog i gvozdenog doba. Dolaskom Rimljana, naselja se pomeraju bliže moru, a brojni arheološki ostaci, kao što su temelji rimskih bedema, zidova zgrada, ostaci termi, rimskih vrata pričaju priču o tome kako je Rijeka još u to vreme imala predispoziciju da se razvije u važnu luku i trgovački grad, Tarsaticu.

Burna istorija, smene vlasti, ratovi, zanemarivanje i nadalje će potresati Rijeku, sve do procvata koji je ovaj grad doživeo šezdesetih godina XX veka od kad postaje značajni, kako transportni i prekomorski, tako ekonomski, turistički i kulturni centar.

Tokom cele godine, a naročito tokom leta, u Rijeci se organizuju brojne manifestacije i festivali, od kojih su najpoznatiji Fiumanka, jedriličarski spektakl, Fiumare, festival mora i morske tradicije, Ri rok festival neafirmisanih i demo bendova, Riječke letnje noći, pozorišni festival širom grada, Riječki karneval i mnogi drugi.

IZBOR KRALJICE RIJEČKOG KARNEVALA I PREDAJA KLJUČEVA GRADA MEŠTRU TONIJU

Kako to pravila nalažu, u punoj Dvorani mladosti održan je izbor kraljice Riječkog karnevala I primopredaja ključa grada meštru Toniju, što je bio znak za početak karnevalskog urnebesa.

U trci za ovu prestižnu titulu takmičilo se osam devojaka, koje su se prvo predstavile sa svojim grupama, a nakon toga i pojedinačno, tako što je svaka od njih govorila zašto bi baš ona trebalo da bude izabrana za kraljicu. Stručni žiri ocenjivao je sve tačke pojedinačno, a ove godine računali su se i glasovi prisutnih u Dvorani koji su putem specijalne aplikacije imali 3 minuta da daju svoj glas za jednu od kandidatkinja.

I došao je taj trenutak. Voditelji saopštavaju da je 23. Kraljica riječkog karnevala dvadesetpetogodišnja Iva Ciceran, po zanimanju magistar ekonomije, trenutno na stručnom usavršavanju u Katarina Lineu. Njoj je krunu predala dosadašnja kraljica Elaie Filipović.

Kraljica Iva kaže da je od malih nogu u karnevalu i da se ne seća kada je prvi put išla na karneval:

- Koliko se sećam, bilo je to pre više od dvadeset godina. Kompletna moja porodica učestvuje u karnevalu. Moji roditelji Edvard I Tamara Ciceran preneli su tu ljubav na mene i brata.

Moje najdalje sećanje je na maske pingvina i žabica. Do sad sam učestvovala na velikom broju karnevala i rešila sam da se okušam i u ovom izboru kraljice. I eto, iz prve mi je uspelo – kaže kroz šarmantan osmeh Iva Ciceran.

Kraljica Iva predstavljaće Riječki karneval u narednih godinu dana kako po Hrvatskoj tako i u inostranstvu, pa ćemo imati prilike da je vidimo i na Pančevačkom karnevalu koji se tradicionalno održava u junu mesecu u našem gradu.

HUMANITARNI BAL KRINOLINA NA BOTELU “MARINA” – KAROLINA RIJEČKA, HEROINA RIJEKE

Karnevalska grupa “Veseli oldtajmeri” iz Rijeke postoji već 15 godina i omiljeni su učesnici na karnevalu u Pančevu.

Šesti put za redom organizovali su “Bal krinolina” na botelu “Marina”. Ono što smo imali prilike do sad da gledamo u filmovima to smo sada videli uživo. Dame u fantastičnim krinolinama i večernjim haljinama, a gospoda u frakovima i večernjim odelima.

Bal je protekao u znaku Karoline Riječke što je bila I prilika da se predstavi novi kostim “Veselih oldtajmera” u kome su dame bile odevene u “Karoline Riječke” dok su gospoda engleski komodori. Naravno, posebnu notu dala je i novoizabrana kraljica Iva Ciceran koja je sa Meštrom Tonijem prisustvovala balu.

Prema rečima organizatora Đurđice Margetić, koja zajedno sa svojim suprugom Ivicom vodi karnevalsku grupu “Veseli oldtajmeri” ovaj bal imao je i humanitarni karakter:

- Prikupljeno je više od hiljadu evra za pomoć Sigurnoj kući u Rijeci. Iznos će biti uplaćen Udruženju U.Z.O.R., koja vodi Sigurnu kuću u stručnom i materijalnom pogledu.

Đurđica Margetić, Udruženje "Oldtimeri" Rijeka

Balom želimo da pomognemo ženama žrtvama nasilja i zato sva prikupljena sredstva idu za Sigurnu kuću u Rijeci. Zahvaljujem se sponzorima, pokrovitelju bala Primorsko-goranskoj županiji. Posebno mi je drago što su na bal došli naši gosti iz Italije, Slovenije i Srbije – kazala je Margetić.

Nakon oficijalnog dela i otvaranja “Bala krinolina”  prisutni su imali priliku da premijerno vide izvođenje koreografije “Karolina Riječka” uz pesmu koju je otpevala Tamara Brusić, dok se za izvrsnu atmosferu na plesnom podijumu pobrinuo Big bend Josipa Forembahera.

Big Bend Josipa Forembahera

Čarobna atmosfera na Balu krinolina u organizaciji Udruženja "Oldtimeri", Rijeka

KORZO – NAJOMILJENIJA ULICA RIJEČANA

Korzo nije samo najveća, najposećenija i najomiljenija ulica Riječana, već se za nju može reći da je prava žila kucavica grada. Ova pešačka, popločana ulica, osim što pleni svojom arhitekturom, sadrži veliki broj restorana, poslastičarnica i kafića u kojima je pravi gušt popiti kafu, kao i prodavnica i butika najvećih svetskih imena.

Korzo u Rijeci


Riječka katedrala Sv.Vida

Istorija Rijeke na svakom koraku

Zanimljivo je i to što je širom ove ulice i užeg centra, grad Rijeka svim stanovnicima i gostima omogućio korišćenje besplatnog bežičnog interneta. Ona nikada ne spava. Kafići se noću pretvaraju u klubove, a mladi i oni koji se tako osećaju njome gospodare i doprinose vedroj i razdraganoj atmosferi koja njome vlada u svako doba.

POGLED NA GRAD S RIJEČKOG LUKOBRANA “MOLO LONGO”

Riječki lukobran Molo longo je sagrađen 1888. godine. Tokom 20. veka je produžen i njegova dužina iznosi 1707m. Molo longo je dugo bio u funkciji samo za carinske i lučke delatnosti, a tek 2009. godine je otvoren za javnost.

Danas je Molo longo jedan od omiljenih gradskih šetališta na kojoj se nalazi putnički terminal kao i dodatni zabavni i rekreacijski sadržaji.

Osamdesetogodišnji Titov "Galeb" usidren u luci

Na samom početku ovog šetališta može se videti i Titov “Galeb” koji je napunio gotovo osamdeset godina. Meštani sa kojima smo razgovarali kažu da je ovaj brod, simbol nekadašnje Jugoslavije, trenutno prepušten sam sebi. U planu je da se od Titovog broda napravi muzej i smeštaj za turiste. Kada će do toga doći niko ne može da precizira.

Duž celog lukobrana mogu se videti interesantni ribarski i putnički brodovi koji su tu usidreni.

Šetalište "Molo longo" dugačko je 1707m.

Krajnja tačka lukobrana je svetionik sa koga se pruža fantastičan pogled kako na grad tako i na nepreglednu morsku pučinu, dok se sunce naginje ka zapadu.

ZAMAK NA TRSATU ODAKLE SE PRUŽA FANTASTIČAN POGLED

Pred polazak u Pančevo, naša ekspedicija završava turu na 138 metara nadmorske visine, na bregu iznad Rijeke, gde je smešten Trsatski Kaštel sa koga se pruža fascinantan pogled na okolne predele.

Prvi se put spominje kao sedište župe 1288. godine. Na tom se mestu od praistorije nalazila liburnijska osmatračnica odakle se kontrolisao put iz unutrašnjosti prema moru. Predstavlja jednu od najstarijih fortifikacija na hrvatskom primorju i izgrađen je u ranosrednjovekovnom graditeljskom stilu.

Danas se u okviru ovog zdanja nalazi galerijski prostor, tu se održavaju izložbe, letnji koncerti i pozorišne predstave na otvorenom, kao i modne revije i književne večeri.

I za kraj treba napomenuti da se velika Dečija karnevalska povorka Riječkog karnevala održava 27. januara, dok je glavna Međunarodna karnevalska povorka 11. februara 2018. Godine.

(M. Dimitrijević / Foto: M. Dimitrijević, B. Denčić, G. Calore)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.