Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Seks turizam sve češće pojava i kod žena - | K-013 Portal

Seks turizam sve češće pojava i kod žena

Motiv je razlog koji nas pokreće na putovanje, a lista motiva može biti beskonačna, što je dovelo do formiranja specifičnih oblika turizma. Grana turizma koja je u današnje vreme popularna, sve više i među mladim ljudima je  - seks turizam.

Najjednostavnije rečeno, seks turizam je putovanje u određenu destinaciju radi korišćenja seksualnih usluga domicilnog stanovništva ili zaposlenih u seks industriji (prostitutki). Primetni su šabloni u ponašanju, kada je u pitanju ovaj alternativni oblik turizma. “Seks turisti” uglavnom dolaze iz stabilnih i ekonomski jakih država (Zapadne Evrope, Kanade, SAD-a), dok su destinacije koje posećuju uglavnom države čije stanovništvo ne uživa visok status. U pitanju su pretežno marginalizovane zemlje sa slabom ekonomijom ili zemlje u razvoju (Tajland, Kenija, Barbados, istočnoevropske zemlje itd.).  

Razlozi za praktikovanje ovog alternatvnog oblika turizma su uglavnom sledeće:

- jeftine cene usluga na destinaciji
- legalizacija prostitucije (Amsterdam, na primer)
- blaže zakonske i pravne regulative
- lakši pristup maloletničkoj prostituciji
- uzbuđenje koje donosi avantura u egzotičnoj destinaciji.

Često je ključan razlog za odlazak u daleku destinaciju anonimnost koja turisti pruža mogućnost slobodnijeg ponašanja, gde je verovatnoća susreta sa poznanicima, kao i osuđivanja njihovih postupaka, jako mala.

Ovu vrstu seks turizma karakterišu muškarci koji u destinaciji koriste usluge i postojeće strukture seks industrije, kao što su striptiz barovi, klubovi, bordeli, u zavisnosti od toga da li je legalizovana prostitucija u zemlji, kao i zakonskih regulativa.

Popularne destinacije:

Tajland –  Turisti koji posećuju Bangkok ili Pataju, koja su poznata odredišta, veoma lako mogu naći devojku koja će im pružati seksualne usluge. Iako se devojke mogu naći kako na ulici, tako i u raznim restoranima, karaoke barovima, salonima masaže, ono što je karakteritično za Jugoistočnu Aziji, generalno, su poznate „Bar girls“. “Bar girls” su oskudno odevene atraktivne devojke koje animiraju publiku u barovima, poput striptizeta, ujedno radeći i kao prostituke. Muškarci ih biraju prema identifikacionim brojevima koje devojke imaju na sebi, a barovi garantuju da su devojke HIV testirane. 

Karibi – usled blizine bogatih ekonomskih sila (SAD, Evrope i Kanade), Karibi su česta destinacija seks turista, pre svega Dominikanska Republika, Jamajka, Kuba.  Muškarci uglavnom odlaze u bordele i salone za masažu gde devojke ujedno rade kao i prostitutke. Muškarci kao “seks turisti” koriste usluge prostitutki, ali isto tako mogu stupiti u duže veze sa lokalnim devojkama tokom svog boravka. 

Istočnoevropske zemlje - Bugarska postaje sve popularnija destinacija seks turizma. Men’s Health magazin navodi da je u Bugarskoj za $200  moguće boraviti u zemlji nedelju dana, uz obezbeđen smeštaj, hranu i devojku koja će vam praviti društvo tokom celog boravka, gledati vas zaljubljeno, smejati se vašim šalama i provoditi noći u vašoj hotelskoj sobi. Ovo područje Evrope je takođe popularno među neoženjenim muškaracima iz Amerike ili Zapadne Evrope koji su spremni da plate i do $3000 za takozvane „romantične ture“ po Istočnoj Evropi (posebno je popularna Ukrajina) u nadi da će upoznati svoje buduće supruge.

Žene ne kaskaju mnogo za muškarcima kada je u pitanju seks turizam

Prema određenim izvorima procenjuje se da su žene intenzivnije počele da putuju od 60-ih godina prošlog veka, koje je obeležio drugi talas feminizma, kao i ekspanzija putovanja. Glavna karakteristika ženskog seks turizma se ogleda u njihovoj potrazi za romantičnom avanturom, romansom, gde bi tokom svog boravka u destinaciji provodile većinu vremena sa izabranim muškaracem i na taj način oživele svoje romantične iluzije i fantazije. Njihova potraga za romantičnim putovanjem zahteva da im partner pre svega iskaže pažnju i naklonost, samim tim seks nije uvek glavni motiv. Ono što se dodatno razlikuje od muškog seks turizma je to što prilikom stupanja u seksualne odnose žene (uglavnom ekonomski stabilne srednjovečne Evropljanke i Amerikanke) ne plaćaju direktno za seks, već bi svojim “partnerima” kupovale garderobu, satove, plaćale odlaske u restorane i davale slične simbolične poklone. Upravo ovakvi gestovi čine da se žene osećaju kao da su na romantičnom putovanju, za razliku od direktnog plaćanja muškim prostitutkama koje bi uništilo njihovu fantaziju i sveo na kupovinu i prodaju usluga. Njihove omiljene destinacije su uglavnom mediteranske zemlje, pa je ovakve parove moguće videti u Grčkoj, Hrvatskoj, a od daljih destinacija popularne su Dominkanska Republika, Jamajka, Kenija, Bali…

Mračne strane: Nakon završene uzbudljive avanture  povratak u realnost i stvaran život mogu biti noćna mora. Portal DailyStormer je 2014. godine objavio članak koji se ticao problema drastičnog porasta broja heteroseksualnih osoba zaraženih HIV-om u Velikoj Britaniji u poslednjih par godina, a kao glavni krivac smatra se seks turizam.

Priče koje smo izdvojili su samo mali segment ove složene i delikantne vrste turizma. Seks turizam ne mora imati striktno negativnu konotaciju, ali svakako da stvari nisu isključivo crno-bele, što otežava vlastima i organizacijama da suzbiju negativne aspekte ove vrste turizma ( trgovina ljudima, zlostavljanja i sl.). Jedan korak ka tome jeste odgovorno ponašanje i edukacija turista koji mogu činiti veliki napredak.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.