Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Stiže kineska Nova godina, godina svinje - | K-013 Portal

Stiže kineska Nova godina, godina svinje

kineska nova godina

Nekoliko sati uoči početka nove lunarne godine u Kini se uveliko slavi. Počinje veliki Prolećni festival, ali i vladavina svinje, koja donosi napredak, sreću i velike mogućnosti.

Za milione Kineza ovaj praznik je prilika za porodična okupljanja i darivanja, pa su velike gužve na aerodromima, stanicama, u prodavnicama.

U Kini se pred Prolećni festival kojim se obeležava lunarna Nova godina organizuje niz festivala sa narodnim običajima. Na ceremonijama je zmaj važan element pa je u gradu Niguo u pokrajini Anhui organizovan ples sa zmajevima i lavovima, praćen zvukom bubnjeva, cimbala i gongova.

 

U mnogim kineskim selima stanovnici su se okupili na banketima i slavili predstojeći Prolećni festival uz zdravice za dobru žetvu i bolji život.

Osim u Kini, širom sveta se obeležava kineska Nova godina.

U Njujorku je jedna od zgrada novog Svetskog trgovinskog centra osvetljena u crveno i žuto. U gradu vlada festivalska atmosfera u kojoj učestvuju i Njujorčani i turisti. U Srbiji, uz izložbu čarobne instalacije kineskih lampiona, danas počinje „Kineski festival svetla“ kojim se prvi put kod nas proslavlja kineska Nova godina.

Na Kalemegdansku tvrđavu, pravo iz Kine, tim povodom stigao je svetlosni spektakl. Takođe, 16. februara u Kombank dvorani biće održan koncert Primitivnog muzičkog ansambla „Hin An“, koji će publiku povesti na nezaboravno muzičko putovanje na kojem će upoznati kulturu i tradiciju Mongola.

(RTS)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.