Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website TURIZAM: Titovi objekti na ostrvu Vanga uskoro otvoreni za turiste - | K-013 Portal

TURIZAM: Titovi objekti na ostrvu Vanga uskoro otvoreni za turiste

Rezidencija nekadašnjeg doživotnog predsednika bivše SFRJ Josipa Broza Tita, na hrvatskom ostrvu Vanga, 38 godina nakon njegove smrti, uskoro bi trebalo da bude otvorena za turiste.

Sve je spremno da prvi posetiocu dođu na Vangu koja je godinama zatvorena za javnost, a u pripremi su dve VIP ture po Brionima koje će omogućiti turistima da vide i sve objekte koje je koristio Tito. Prema pisanju Jutarnjeg lista, problem je samo u tome što još nisu do kraja dogovoreni uslovi kako će turisti posećivati Vangu jer je reč o štićenom objektu za koji je do sada bila potrebna posebna dozvola. 

"Mi smo izneli predlog, a konačnu odluku treba da donese vlada. Na Vangi su i dalje štićeni objekti i sada čekamo odluku pod kojim uslovima bi turisti mogli tamo da dođu", rekao je Marno Milotić, direktor Nacionalnog parka.

Zbog toga što vlada još nije donela odluku pod kojim će uslovima turisti moći na Vangu prolongiran je i početak organizovanih tura, koje je trebalo da krenu još 1. jula, a pitanje je hoće li ih biti i do kraja sezone. Isto tako nije definisano hoće li gosti morati da prolaze i detaljne preglede pred odlazak na ostrvce, gde je i dalje zabranjeno fotografisanje.

Jutarnji piše da je na Vangi, inače, vreme stalo. Sve je kao u doba Tita, čuva se sav inventar koji se koristio dok je Josip Broz onde provodio gotovo šest meseci u godini i gde je primao visoke goste iz sveta.

Turisti će moći vide deo prirodnog raja koji je Tito otkrio 1952. godine kada je sandolinom prošao pokraj Vange. U Titovo vreme ostrvce je čuvala vojska i bilo je nemoguće doći u njegovu blizinu.

Predviđeno je da će turisti moći da razgledaju vinograd na Vangi, koji se i dalje koristi i uzgajaju se sorte malvazija, merlot i muškat, a u samoj rezidenciji na Vangi u podrumu je vinoteka s arhivskim vinima. Turisti će moći da razgledaju i slovenačku sobu i ribarski indonežanski salon, kao i fotolaboratoriju i radionicu iz njegovog vremena.

Tito je u radionici primao i posebne goste za koje nije bio predviđen službeni protokol kao u Beloj vili. Na ostrvcu su i zasadi mandarina i drugog voća. Turisti će, takođe, moći da se provozaju Titovim "kadilakom", ali pola sata vožnje koštaće 700 evra.

Prvi visoki gost na Vangi bio je etiopski car Haile Selasije koga je Tito primio 1954. godine, a poslednji je bio predsednik Gvineje Bisao Luis Kabral. I mnoge zvezde boravile su na Vangi, među kojima Mario del Monako, Orson Vels, Karlo Ponti, Ričard Barton, Kirk Daglas, Elizabet Tejlor, Sofija Loren, a kada je Tito pred kraj života prekinuo s Jovankom, najčešće je vreme provodio baš na Vangi.

{youtube]pifmrem5oKw{/youtube}

(Tanjug)

Tags:


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.