Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website U ovom gradu su automobili zabranjeni - | K-013 Portal

U ovom gradu su automobili zabranjeni

Stanovnici Pontevedre u Španiji nemaju potrebu da viču na ulicama. Žive bez saobraćajne buke i sirena automobila, buke motora i škripanja. U ovom gradiću automobili su zabranjeni.

Ono što čujete na ulicama jeste cvrkutanje ptica, zvuk kačičice dok se lagano meša čaj i kafa u kafićima i ljudski glasovi. Učitelji prolaze kroz gradić sa đacima bez brige da će nekoga od njih udariti auto, prenosi "The Guardian".

"Slušajte", kaže gradonačelnik, otvarajući prozore svoje kancelarije. Sa ulice dopiru pomešani razgovori ljudi.  "Pre nego što sam postao gradonačelnik, 14.000 automobila je prolazilo kroz ovaj gradić svaki dan. Bilo je više vozila nego ljudi."

Migel Ankso Fernandez Lores je gradonačelnik galicijskog grada od 1999. godine. Njegova filozofija je jednostavna: činjenica da posedujete automobil vam ne daje za pravo da zauzimate javni prostor.

"Dešava se da penzioneri ili mala deca ne mogu da koriste ulicu od parkiranih vozila. Kako je moguće da privatni posed zauzima javnu površinu?", kaže Lores.

Benefiti su brojni. Na istim ulicama gde je od 1996. do 2006. umrlo 30 ljudi, samo je troje umrlo u narednih deset godina, a niko od 2009. Nivo CO2 je pao za 70 odsto, a automobili su zamenjeni biciklima. I dok drugi gradovi polako propadaju, Pontevedra je dobila 12.000 novih stanovnika.

"Grad je savršene veličine za pešačenje. Čitav grad možete da prepešačite u roku od 25 minuta. Dosta je stvari koje se mogu kritikovati, ali ne postoji ništa što bi vas nateralo da kritikujete ovaj model", kaže lokalni arhitekta Rogelio Karbajo Soler. 

"Živeo sam u Madridu i mnogim drugim mestima, ali za mene je ovo raj. Čak i ako pada kiša, svuda idem peške. I isti oni obućari koji su se žalili na ovaj sistem, su ti koji su održali svoje biznise uprkos krizi. Takođe, ovo je super mesto za porodični život i odgajanje dece", kazao je jedan od stanovnika, Rakel Garsija.

Listu gradova u svetu koji su "proterali" automobile možete pronaći OVDE.

Tags:


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.