Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website MUZIČKE VESTI: Lee Konitz i Big Bend zajedno na 19. Pančevačkom Jazz Festivalu - | K-013 Portal

MUZIČKE VESTI: Lee Konitz i Big Bend zajedno na 19. Pančevačkom Jazz Festivalu

Lee Konitz, legenda i jedan od osnivača „cool“ džeza, nastupiće zajedno sa Big Bendom RTS-a, druge večeri 19. Pančevačkog Jazz Festivala, u petak, 4. novembra, od 20.30 sati u Dvorani Kulturnog centra.

Nakon njih, od 22 časa, nastupiće zvezda evropske džez scene Enrico Rava.

Lee Konitz, maestralni alt saksofonista, jedan od rodonačelnika „cool” džeza, uvek u centru zbivanja tokom ključnih istorijskih decenija žanra, nikada nije bio raspoložen da „okači saksofon o klin” i mirno krcka penzionerske dane. Na pragu svoje devedesete godine nastupa s duplo i trostruko mlađim muzičarima, aktivno svira na koncertima i izdaje albume, održavajući korak i sa savremenom džez scenom. Klanjaju mu se kao legendi, dobija nagrade za životno delo i ubira aplauze egzaltirane publike koja mu širom sveta odaje počast. Uzevši sve ovo u obzir, nećemo preterati ako pančevački koncert „Big Banda RTS-a” i Leeja Konitza proglasimo za – veličanstven istorijski događaj!

Enrico Rava je bard evropskog džeza, neupitna legenda. Muzičar koji je revitalizovao svoju karijeru nalik američkim legendama poput Waynea Shortera ili Charlesa Lloyda, pažljivo birajući najbolje mlade italijanske džez muzičare koje će lansirati u orbitu, a koji će mu zauzvrat doneti „svežu krv” i nove muzičke ideje, u kreativnom spoju mladosti i iskustva. Kroz njegove sastave je prošao i jedan Stefano Bollani, da bi tokom poslednjih godina snimio par izuzetno kvalitetnih albuma s trombonistom Gianlucom Petrellom, pijanistom Giovannijem Guidijem, basistom Gabrieleom Evangelistom i bubnjarem Fabriziom Sferrom. 

Na aktuelnom albumu „Wild Dance”, prošle godine objavljenom za „ECM Records”, u nešto izmenjenoj postavi, novu boju dodaje gitarista Francesco Diodati, umesto klavira na koji smo navikli u Ravinim grupama. No tradicije su tu da se menjaju, a Rava najbolje zna kako se to radi. Legendarni muzičar zato danas nije ni baper, ni fjužn muzičar, ni fri džezer, već sve to zajedno, u muzici koja uspeva da bude i senzualno melodična, i krhka, i slobodna u svojim improvizacijskim uzletima. Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.