Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Muzej parnih lokomotiva na otvorenom u gradu Rešice (Rumunija) - | K-013 Portal

Muzej parnih lokomotiva na otvorenom u gradu Rešice (Rumunija)

Muzej parnih lokomotiva Rešica

U otvorenom muzeju ispred ranžirne stanice u gradu Rešice u Rumuniji nalazi se 16 parnih lokomotiva proizvedenih u ovom gradu, koje su i danas upotrebljive.

Fabrika za proizvodnju mašina u Rešici 1872. godine proizvela je prvu parnu lokomotivu za širinu koloseka od 948 mm, sa oznakom Resicza 2, koju je projektovao Džon Hasvel, direktor fabrike lokomotiva „St.E.G.“ u Beču.

Ova prva lokomotiva prikazana je 1873. godine na Međunarodnoj izložbi u Beču. Lokomotive proizvedene u Rešici između 1872. i 1959. godine služile su za industrijske svrhe i prevoz putnika.

Muzej parnih lokomotiva na otvorenom Rešica

Najveći eksponat je lokomotiva CFR 142.072 koja je proizvedena 1939. godine. Lokomotive ovog tipa koristile su se za prevoz putnika i robe. Ovaj model može da povuče teret od 700 tona i da razvije brzinu od čak 110 km/h.

Muzej parnih lokomotiva na otvorenom Rešica

Ovaj model je izrađen po uzoru na Austrijski 214, ali je dodatno modifikovan i unapređen. Ukupno je izrađeno 37 primeraka ovog modela.

Između 1926. i 1960. godine u Rumuniji proizvedeno je preko 1200 parnih lokomotiva, od kojih je 10 vrsta bilo za standardnu širinu koloseka, a 3 vrste za uski kolosek.

Muzej parnih lokomotiva na otvorenom Rešica

Većina tih lokomotiva proizvedena je u Rešici, a najzanimljiviji izloženi su u otvorenom muzeju. Lokomotive iz Rešice korišćene su do početka 80-tih godina.

Muzej parnih lokomotiva na otvorenom Rešica

Grad Rešice se nalazi u jugozapadnom delu Rumunije. Od Pančeva je ovo mesto udaljeno oko 160 kilometara. Stiže se dobro sređenim kolovozom preko Vršca i graničnog prelaza Vatin.

Muzej parnih lokomotiva na otvorenom Rešica

Ova lokacija uvrštena je u projekat prekogranične saradnje "Eko Tamiš - novi turistički proizvod", između Rumunije i Srbije, koji želi da oživi obale duž reke Tamiš duge 350 kilometara, od njenog izvorišta u Rumuniji do ušća u Dunav u Pančevu.

Muzej parnih lokomotiva na otvorenom Rešica

Više o ovom projektu možete saznati na sajtu www.eco-tamis.com . 

 (Foto: K-013 Onine)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.