Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dogodilo se u Pančevu na današnji dan - 04. maja - | K-013 Portal

Dogodilo se u Pančevu na današnji dan - 04. maja

Dogodilo se na današnji dan Pančevo

Šta se to dogodilo u Pančevu i okolini na današnji dan?

4. maja 1766.
u Pančevu pri Ilirsko - graničarskoj regimenti formirane su dve kompanije i to: jedno srpsko Pančevo (gornji grad). sa kapetanom Špajglom, i drugo nemačko Pančevo (donji grad), sa kapetanom Svobodom.

4. maja 1796.
Na žalbu Jevreja, Generalna komanda u Temišvaru odlučuje da se imaju proterati samo oni Jevreji koji nemaju svog stalnog boravka i zaposlenja u Pančevu. Rok za odlazak može im se prema potrebi i nešto odužiti. Magistrat Pančeva odgovorio je da ni jedan nema stalni boravak.4. maja 1813.
Postavljen je i osvećen spomenik Sv. Florijanu, a postavljen je ispred kuće Solje. Ko je, kada i kojim povodom podigao spomenik Sv. Florijanu - postoje mnoge verzije.

4. maja 1814.
Dvorski ratni savet dostavlja putem Generalne komande odnosno Brigade naređenje Magistrata Pančeva, prema kojem se svi Dalmatinci imaju vratiti u Dalmaciju, pošto su austrijske trupe zauzele tu pokrajinu. Voditi naročito računa o licima sposobnim za služenje u vojsci i pri svakom odašiljanju takvog Dalmatinca, obavestiti guverman Dalmacije.4. maja 1816.
Magistrat Pančeva donosi odluku o zabrani pucnjave po ulicama Varoši Pančeva za vreme praznika.

4. maja 1825.
Građevinska direkcija Pančevo traži jednog takvog stanovnika koji bi bio voljan da ode u Varaždinsku granicu, ge bi davao instrukcije tamošnjim ljudima o načinu zidanja kuća od naboja.

4. maja 1840.
Od 4. do 8. maja bilo je veliko iseljenje Pančevaca Srba u Srbiju i Zemun, pred ulazak Mađara 10. maja u Pančevo.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.